- Úvod
- >>
- Whisky
- >>
- Írska Whiskey
- >>
- Írska Blended Whiskey
Írska Blended Whiskey | Mistletoe Malt
Takmer určite ste už írsku blended whiskey vo svojom živote mali, pretože väčšina najväčších írskych whiskey vrátane Jameson, Tullamore DEW, Bushmills Black Bush, Paddy’s, Proper No. Twelve a Power’s sú írske blended whiskey.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Zatiaľ čo blenderi na škótsku whisky pracujú so single malt a obilnou whisky, írski master blenderi majú k dispozícii iný destilát – single pot still. Táto whiskey vyrobená zo sladového a nesladového jačmeňa je jedinečná pre Írsko. To robí z írskej blended whiskey spojenie single pot still destilátu a/alebo single malt s obilnou whisky. Ako sú tieto komponenty vyvážené, závisí od zručnosti master blendera, akým je Billy Leighton z Midletonu, ktorý musí zvážiť výber sudov, riadenie zásob a profil, ktorý chcú vytvoriť.
Podobne ako v škótskej whisky, aj u blended whiskey pripadá drvivá väčšina produkcie írskej whiskey, pričom svetovým predajom medziročne dominuje megaznačka Jameson. Írsky priemysel whiskey nebol taký rýchly v osvojení tohto štýlu ako ich škótske náprotivky, historicky boli v prvom veľkom veku miešanej whisky koncom 19. storočia stále začiatočníkmi.
Bol to Ír Aeneas Coffey, ktorý si v 30. rokoch 19. storočia patentoval destilačný prístroj Coffey, ktorý umožnil efektívnejší a konzistentnejší proces destilácie a následne podporil rast obilnej whiskey. Aj keď nebola taká uznávaná ako sladová whiskey, po zmiešaní sa stala kľúčovou zložkou. Umenie blendovania vďačí Írom za veľa a dnes nemôže byť pochýb o tom, že toto umenie zvládli perfektne.