- Úvod
- >>
- Whisky
- >>
- Írska Whiskey
- >>
- Írska Blended Whiskey
Írska Blended Whiskey
Takmer určite ste už írsku blended whiskey vo svojom živote mali, pretože väčšina najväčších írskych whiskey vrátane Jameson, Tullamore DEW, Bushmills Black Bush, Paddy’s, Proper No. Twelve a Power’s sú írske blended whiskey.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Zatiaľ čo blenderi na škótsku whisky pracujú so single malt a obilnou whisky, írski master blenderi majú k dispozícii iný destilát – single pot still. Táto whiskey vyrobená zo sladového a nesladového jačmeňa je jedinečná pre Írsko. To robí z írskej blended whiskey spojenie single pot still destilátu a/alebo single malt s obilnou whisky. Ako sú tieto komponenty vyvážené, závisí od zručnosti master blendera, akým je Billy Leighton z Midletonu, ktorý musí zvážiť výber sudov, riadenie zásob a profil, ktorý chcú vytvoriť.
Podobne ako v škótskej whisky, aj u blended whiskey pripadá drvivá väčšina produkcie írskej whiskey, pričom svetovým predajom medziročne dominuje megaznačka Jameson. Írsky priemysel whiskey nebol taký rýchly v osvojení tohto štýlu ako ich škótske náprotivky, historicky boli v prvom veľkom veku miešanej whisky koncom 19. storočia stále začiatočníkmi.
Bol to Ír Aeneas Coffey, ktorý si v 30. rokoch 19. storočia patentoval destilačný prístroj Coffey, ktorý umožnil efektívnejší a konzistentnejší proces destilácie a následne podporil rast obilnej whiskey. Aj keď nebola taká uznávaná ako sladová whiskey, po zmiešaní sa stala kľúčovou zložkou. Umenie blendovania vďačí Írom za veľa a dnes nemôže byť pochýb o tom, že toto umenie zvládli perfektne.