- Úvod
- >>
- Destiláty
- >>
- Ovocné destiláty
- >>
- Hruškovica
Hruškovica | 42.3
Ako už názov napovedá, ide o pálenku, ktorá sa vyrába z hrušiek a to nie hocijakých.
Celý príbeh tohto lahodného pitia začína tým, že sa pozbierajú krásne dozreté hrušky, ktoré potom čaká rmutovanie. Do hruškovice nepatrí žiadne nahnité alebo červivé ovocie, ba naopak, iba zdravé a zrelé kusy bez stopiek.
Viac sa o hruškovici dočítate v texte nižšie pod produktami.
Rmutovanie je proces, kedy sa ovocie rozdrví, prípadne sa pridá voda a potom už na scénu prichádzajú kvasinky. V prípade kvalitných ovocných páleniek sa používajú iba ušľachtilé vínne kvasinky. Jednoduché cukry sa premenia na alkohol a oxid uhličitý a potom môžeme prejsť na destiláciu. Na prípravu 1 litra ovocného destilátu je potrebných zhruba 10-14 kg hrušiek. Ideálne je potom nechať hruškovicu dozrieť.
Hruškovica sa hodí na pitie v akomkoľvek období roka a pije sa pri rôznych príležitostiach, obľúbená je ako uvítací nápoj pre návštevu, pri oslave Veľkej noci alebo na svadbe.
Jej arómu a chuť ocenia aj dámy, a to vďaka jej príjemnej ovocnej chuti.
Aby ste si hruškovicu dostatočne vychutnali, je dobré ju piť vychladenú. Je to pálenka z letného ovocia a jej chuť je plne rozvinutá pri nižších teplotách ako slivovica.
Hviezdami medzi výrobcami je určite hruškovica od Pacha Matrtaja – Prešpurská Pálinka Hruškovica. Vyrába ju z hrušiek odrody Williams, ktoré dodávajú pálenke lahodnú dlhotrvajúcu chuť po maslových hruškách.
Nesklame vás ani Rudolf Jelínek. Jeho výrobňa hruškovice je až v ďalekom Čile, kde je dostatok hrušiek odrody Williams. Ale aj tam na výrobu dohliadajú majstri z Vizovíc.
A z českých luhov a hájov odporúčame značku Baron Hildprandt, ktorý hruškovicu vyrába iba z prvotriednych zrelých juhočeských hrušiek.