- Úvod
- >>
- Destiláty
- >>
- Ovocné destiláty
- >>
- Hrukovica
Hrukovica
Ako u názov napovedá, ide o pálenku, ktorá sa vyrába z hruiek a to nie hocijakých.
Celý príbeh tohto lahodného pitia začína tým, e sa pozbierajú krásne dozreté hruky, ktoré potom čaká rmutovanie. Do hrukovice nepatrí iadne nahnité alebo červivé ovocie, ba naopak, iba zdravé a zrelé kusy bez stopiek.
Viac sa o hrukovici dočítate v texte niie pod produktami.
- 1
- 2
Rmutovanie je proces, kedy sa ovocie rozdrví, prípadne sa pridá voda a potom u na scénu prichádzajú kvasinky. V prípade kvalitných ovocných páleniek sa pouívajú iba užachtilé vínne kvasinky. Jednoduché cukry sa premenia na alkohol a oxid uhličitý a potom môeme prejs na destiláciu. Na prípravu 1 litra ovocného destilátu je potrebných zhruba 10-14 kg hruiek. Ideálne je potom necha hrukovicu dozrie.
Hrukovica sa hodí na pitie v akomkožvek období roka a pije sa pri rôznych príleitostiach, obžúbená je ako uvítací nápoj pre návtevu, pri oslave Vežkej noci alebo na svadbe.
Jej arómu a chu ocenia aj dámy, a to vďaka jej príjemnej ovocnej chuti.
Aby ste si hrukovicu dostatočne vychutnali, je dobré ju pi vychladenú. Je to pálenka z letného ovocia a jej chu je plne rozvinutá pri niích teplotách ako slivovica.
Hviezdami medzi výrobcami je určite hrukovica od Pacha Matrtaja Prepurská Pálinka Hrukovica. Vyrába ju z hruiek odrody Williams, ktoré dodávajú pálenke lahodnú dlhotrvajúcu chu po maslových hrukách.
Nesklame vás ani Rudolf Jelínek. Jeho výrobňa hrukovice je a v ďalekom Čile, kde je dostatok hruiek odrody Williams. Ale aj tam na výrobu dohliadajú majstri z Vizovíc.
A z českých luhov a hájov odporúčame značku Baron Hildprandt, ktorý hrukovicu vyrába iba z prvotriednych zrelých juhočeských hruiek.