Cachaca
Pomenovanie brazílskeho trstinového destilátu vyrobeného z čerstvej trstinovej šťavy. Mohli by sme Cachaçu označiť ako brazílsky rum, avšak to by nás samotní Brazílčania nemali asi veľmi radi, pretože sú na svoju Cachaçu veľmi hrdí. Je vyrobená z rovnakej vstupnej suroviny, ale môže byť vyrobená len a iba v Brazílii a to podľa jasne špecifikovaných pravidiel.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Cachaça je národné pitie z Brazílie, ktoré je postupom výroby podobné agricole rumom. Vyrába sa však priamo zo šťavy z cukrovej trstiny. Cachaça sa hovorí tiež brazílsky rum a Brazílčania tento destilát nazývajú ako pinga, aguardente alebo caninha. Cachaçu si vychutnáte samotnú alebo v koktailoch. Medzi najlepšie a najznámejšie patrí Caipirinha. Vyberte si fľašu užite si vynikajúcu Brazíliu.
Karneval, futbal, samba, ale aj Cachaça [kašasa]. To sú symboly Brazílie.
Cachaça patrí k národnej kultúre Brazílčanov a sú na ňu patrične hrdí. Je to najtypickejší národný alkoholický nápoj, nazývaný aj ako brazílsky rum. Na výrobu sa používa samotná šťava z cukrovej trstiny, nie odpadová melasa ako pri rumoch. Občasné zaradenie cachaçy medzi rumami vzbudzuje medzi barmanmi a odbornou verejnosťou krútenie hlavy.
Avšak proces výroby je s rumom totožný. Cukrová trstina sa najskôr lisuje, vylisovaná šťava sa necháva kvasiť a nakoniec prechádza destiláciou a riedením. Tie najkvalitnejšie druhy sa nechávajú dozrievať v sudoch. Ležaním v sudoch sa nápoj zjemňuje a získava žltú, jantárovo žltú, zlatú až karamelovú farbu.
Destiluje sa po celej Brazílii a popularita tohto nápoja začína pomaly dobývať svet. A to aj vďaka celosvetovému trendu pitia kokteilu s názvom Caipirinha. Pripravuje sa z cachaçy, trstinového cukru a roztlačených limetiek, to všetko na ľadovej triešti. Na rebríčku koktailov patrí medzi desať najobjednávanejších drinkov na svete.
Či už sa rozhodnete pre čistý variant alebo Caipirinhu, základom je kvalitná fľaša cachaçy.
Veľmi obľúbenou je Cachaca Velho Barreiro Traditional, ktorá už zožala mnoho úspechov. Zreje šesť mesiacov v sudoch z dreva stromov Jequtibá Rosa. Známkou kvality je jej dvojitá destilácia, má veľmi intenzívnu chuť s jemnou a ľahkou arómou.
Zaujímavým variantom je aj Cachaça Ypióca Prata, ktorá má zvláštnu jemne korenistú chuť a krištáľovú farbu. Fľaša je ručne opletená slamou z palmy Carnauba.