Vermuth | 16.5
Vermuth je aromatizované víno. Najčastejšie vzniká z menej výrazných vín, ktoré majú vyvážený obsah cukru a kyselín a minimum tanínu. Víno sa po filtrácií okorení, prípadne sa pridajú byliny. Množstvo pridaného cukru či hroznového koncentrátu určuje, či pôjde o vermuth suchý alebo sladký. Najznámejší vermuth je určite Martini Bianco ochutený bielym vínom, alpskými bylinami a vanilkou. Dnes sa vermuth pije viac ako súčasť drinkov a koktailov. No jeho chuť si zarytí milovníci najlepšie vychutnajú iba s kockou ľadu.
Viac o vermuthe sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
História vermouthu siaha až do 15. storočia. Podobne ako mnohé iné alkoholické nápoje, aj vermouth bol pôvodne určený na medicínske účely. Kde ale naozaj vznikol, sa už asi presne nedozvieme. Jeho „vynález“ si privlastňujú ako Taliani a Francúzi, tak aj Španieli či Nemci.
Svoje meno našiel vermouth v staronemeckom názve rastliny, ktorú obsahuje, paliny pravej. V starej nemčine sa táto bylinka nazýva vermud. Tu by teda mohli mať práve Nemci navrch, no podľa všetkého sa za vynálezcu „moderného“ vermouthu, ako ho poznáme dnes, považuje Talian Antonio Benedetto, ktorý ho ako prvý namiešal v Turíne v roku 1786.
Čo to vermouth vlastne je?
Ak by sme to chceli naozaj veľmi zjednodušiť, dá sa povedať, že vermouth je v podstate korenené víno. Má však vyšší obsah alkoholu, ako sme bežne zvyknutí a tiež odlišnú, výraznú chuť. Tá je docielená práve jeho zložením. Vermouth obsahuje rôzne aromatické bylinky, koreniny, cukor a predovšetkým rastlinu palinu pravú, ktorá je zodpovedná za jeho typickú horkosť.
Chuť vermouthu je typicky horkosladká, avšak môže sa mierne líšiť v závislosti od výrobcu. Úplne presne asi len z vône a degustovania neodhadnete všetky suroviny, ktoré boli použité na jeho výrobu, no poväčšine vermouth obsahuje napríklad levanduľu, zázvor, ruže a korenia, ako sú škorica, vanilka či kardamon. Presné zloženie vermouthu je však prísne stráženým tajomstvom každej jednej značky.
Ako sa pije vermouth?
Vermouth je vďaka svojej unikátnej chuti mimoriadne populárnym najmä ako súčasť rôznych miešaných drinkov a koktailov. Niekto si však na ňom rád pochutná aj samostatne. Takmer každá značka, ktorá vermouth vyrába, ho rozdeľuje na 4 základné druhy, podľa množstva cukru, ktorý obsahuje:
extra suchý vermouth (extra dry)
suchý vermouth (dry)
bianco/blanc vermouth
sladký vermouth
V zásade pritom platí, že sladký vermouth musí obsahovať najmenej 140 gramov cukru na liter a suchý vermouth zasa nemôže túto hodnotu prekročiť.
Tip na servírovanie vermouthu
Najčastejšie si ľudia vemouth primiešajú do klasických koktailov, ako sú Martini či Manhattan. Jeho skvelú a jedinečnú chuť si však vychutnáte aj vtedy, ak ho zriedite so sódou či tonikom a doplníte kúskom pomaranča. Tie najlepšie značky, ktoré sa venujú výrobe vermouthu, by vám však povedali, že ho máte piť samostatne len s kockou ľadu.
Nech už je vaša preferencia akákoľvek, nemyslite si, že vermouth je len nápojom minulosti. Možno sa na chvíľku z rodinných osláv vytratil, no isté je, že sa na ne opäť pomaly vracia.