Vegánske víno
Vegánske víno sa vyrába bez živočíšnych produktov. Bežné víno sa môže čírit živočíšnymi zložkami ako je želatína či enzýmy živočíšneho pôvodu. Chuť a kvalita vína sa tak môže líšiť.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Vegánske vína sú čoraz populárnejšie. Ide o vína, ktoré sa vyrábajú bez živočíšnych zjemňujúcich látok. Namiesto toho mnohé vinárstva používajú prírodné metódy čistenia, ako je filtrácia alebo sedimentácia. Prirodzený zákal zohráva úlohu aj pri výbere hrozna.
Vegánske vína existovali vždy a mnohí vinári vyrábali víno bez živočíšnych a chemických prísad od nepamäti. Preto vegánske vína nie sú objavom modernej doby, ale vlastne štandardom. Vplyv na víno sa v pivnici prejavuje len zriedka. Pri čírení sa do muštu pridávajú zakalené látky, napríklad lyzozýn alebo želatína. Týmto spôsobom sa látky viažu a klesajú na dno. Odstránením zhora sa z predtým zakaleného vína stane číra tekutina. Tento efekt sa dosahuje aj pomocou rastlinných bielkovín zo zemiakového škrobu, fazule alebo hrachu. Preto už dávno nie je potrebné používať pomocné látky živočíšneho pôvodu. Veľká časť vinárov sa bez nich zaobíde zámerne a vyrába zásadne vegánske vína. Preto nájdete mnoho vegánskych vín, ktoré ako také nie sú rozpoznateľné. Vegánske víno znamená pre mnohých ľudí vyššie ceny. V prípade vegánskeho vína je to mylná predstava. Vegánske víno nie je iné - vegánske víno je jednoducho víno. Čisté, prírodné a bez živočíšnych produktov.
Čo je teda vegánske víno?
- vegánske víno sa vyrába bez živočíšnych produktov.
- namiesto živočíšnych zjemňujúcich látok mnohí vinári používajú prírodné metódy čistenia, ako je filtrácia alebo sedimentácia.
- vegánske víno sa často vyrába aj v ekologickom poľnohospodárstve.
- všetky druhy vína sa môžu vyrábať ako vegánske. Niektoré odrody však môžu mať prirodzený zákal, ktorý si vyžaduje prirodzené čistenie.
Živočíšne látky vo víne
Živočíšne látky, ktoré sa môžu vyskytovať pri výrobe vína, sa v hotovom víne už nenachádzajú. Iba pri práci vo vínnej pivnici sa môžu použiť tieto látky.
Želatína – ktorá sa získava zo živočíšnych bielkovín, väčšinou z ošípaných alebo hovädzieho dobytka, sa používa na čírenie vína. Viaže na seba zakalené látky vo víne a umožňuje im klesnúť na dno. Číre víno sa môže odpariť.
Kazeín – Kazeín je bielkovinová časť mlieka a často sa používa pri výrobe syra. Pri výrobe vína má rovnaký účinok ako želatína a zanecháva číre víno. Po odšťavení je víno zbavené zákalu a bielkoviny kazeínu.
Vyzina – ďalším spôsobom, ako odčíriť víno, je použitie izinglasu. Ide o vysušený plávací mechúr jesetera druhu Hausen. Princíp je rovnaký ako vyššie uvedený - zakalené látky klesnú na dno a číre víno sa odčerpá zhora.
Albumín – táto bielkovina sa nachádza vo vaječnom žĺtku, mlieku a bielku slepačích vajec. Albumín vytvára malé zrazeniny, ktoré sa dajú ľahko odfiltrovať. Tým sa znižuje množstvo trieslovín, najmä v červenom víne.
Lyzozým – tento enzým sa získava z vaječného bielka a používa sa na kontrolu biologického rozkladu kyselín. Vďaka tomu má víno harmonickú štruktúru na jazyku.
Vegánske alternatívy na ošetrenie vína
- rastlinné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú napríklad v hrachu, fazuli a zemiakoch. Tie sú tiež vhodné na viazanie zákalu vo víne. Klesajú na dno a číre víno sa z nich odparí.
- bentonit zo sopečného popola je pravdepodobne najlepšou metódou na rýchle vyčírenie vína. Bentonit podobne ako bielkoviny odstraňuje zákal.
Vyhľadávanie a nákup vegánskeho vína
Nájsť vegánske víno však prináša niekoľko prekážok. Je pravda, že vinárstva uvádzajú na fľašiach špeciálne vytvorené logá, že toto víno je vegánske. Neexistuje však žiadne oficiálne uznané logo. Niektoré nepoužívajú logo vôbec. Ak si chcete bezpečne kúpiť vegánske víno, nájdete ho v našej kategórii vegánskych vín. Všetky sú testované a neobsahujú živočíšne prísady. Aj keď sa niekomu môže zdať, že sa jedná o módny výstrelok posledných pár rokov, ale jedna z organizácii vydávajúca certifikáty na produkty, ktoré spĺňajú normy vegánstva, VEGAN SOCIETY bola založená už v roku 1944.
V dnešnej dobe už nájdete živočíšne prísady takmer vo všetkom, v obyčajnom pečive, káve, kozmetike a občas aj vo víne. Aby sa človek jednoduchšie zorientoval v nástrahách dnešného trhu, existujú organizácie, ktoré dokážu vegánsky produkt certifikovať.
Certifikát Vegan garantuje nie len to, že produkty a výrobné procesy neobsahujú žiadne zvieracie produkty, prísady a deriváty, ale takisto, že produkty nie sú testované na zvieratách a neobsahujú geneticky modifikované organizmy (GMO), ktoré obsahujú zvieracie gény.
Od výrobcov a dodávateľov sa takisto očakáva, že uskutočnia všetky kroky proti krížovej kontaminácii, pričom sa rozumie pod slovom ‘zviera’ celá zvieracia ríša, to znamená všetky stavovce aj mnohobunkové bezstavovce.
Slovo "zviera" (zvierací) môže byť použité buď ako podstatné meno alebo prídavné meno odkazujúce buď na druh alebo konkrétne zviera, záleží od kontextu. A taktiež sa nesmú používať žiadne živočíšne produkty, zložky a ich deriváty.