Spumante | 2019

Čo je Spumante? Spumante je taliansky názov pre sekt. Pri tlaku kyseliny uhličitej najmenej 3 bar pri 20 stupňoch Celzia rozvíja svoju jemne perleťovú štruktúru. Často vzniká druhou fermentáciou alebo fermentáciou vo fľaši.

Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Ročník Všetko

Zrušiť filtre
11,88 s DPH
9,90 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-9781
Produkty: 1 | Aktuálna strana: 1/1

Spumante je výraz pre jeden zo stupňov perlivosti, ktorý sa môže používať na označenie talianskych vín, ako je Prosecco, v češtine zodpovedá názvu "šumivé".
Pre Prosecco typu Spumante, ale aj Frizzante platí, že by malo mať ľahký a elegantný charakter, sofistikovanú a jednoduchú chuť s ovocno-kvetinovým nádychom.
Spumante sa môže piť ako aperitív alebo v kombinácii s jedlom či dezertom. Jeho chuť sa najlepšie kombinuje s ľahkými cestovinovými jedlami, šalátmi, rybami alebo morskými plodmi.
Jemne perleťové, štipľavé Spumante je predovšetkým špecialitou severného Talianska. Za zmienku stojí predovšetkým Piemont na severozápade a Benátsko a Furlansko-Julské Benátsko na severovýchode. Okrem šumivých vín vyrobených z klasických talianskych odrôd hrozna tu vytvárajú angažovaní vinári čoraz zaujímavejšie Spumante variácie vyrobené z medzinárodného hrozna ako Pinot Noir alebo Chardonnay. Vďaka geologickým a klimatickým zvláštnostiam, ako aj procesným tradíciám typickým pre túto krajinu, vyvíjajú svoje vlastné chute a získavajú tak výrazný charakter talianskeho šumivého vína.

Čo je Spumante?

Spumante je taliansky názov pre sekt. Pri tlaku kyseliny uhličitej najmenej 3 bar pri 20 stupňoch Celzia rozvíja svoju jemne perleťovú štruktúru. Často vzniká druhou fermentáciou alebo fermentáciou vo fľaši. Okrem toho sa úplne fermentovanému základnému vínu dostane do fľaše plniaca dávka trochy droždia a cukru a znova sa fermentuje. V prípade sektu sa to nazýva Metodo Classico. Dá sa to porovnať s výrobou šampanského, crémantu, cava alebo dokonca nemeckého akostného šumivého vína, ako je sekt. Často sa používa aj takzvané Metodo Martinotti. Alkoholické kvasenie základného vína sa tu preruší odstránením kvasiniek. Nedokončené víno sa vloží do nádrže z nehrdzavejúcej ocele odolnej proti tlaku a pridá sa plniaca dávka. Ďalšia fermentácia prebieha pri nízkych teplotách počas obdobia niekoľkých mesiacov. To má za následok veľmi jemnú štruktúru perlage a podporuje dozrievanie korenistých aróm. Toto je preferovaná metóda, najmä v Piemonte a pri použití odrôd muškátu.

Čo je Prosecco Spumante?

Prosecco je chránené označenie pôvodu. Zahŕňa niektoré severovýchodné talianske regióny Benátsko a Furlansko-Julské Benátsko. Odtiaľ pochádza Prosecco Spumante. Rovnako však pre neho platí, že musia byť dodržané všetky ostatné ustanovenia príslušného označenia akostného šumivého vína (DOC, DOCG alebo DOP). Patrí sem aj použitie najmenej 85% hrozna Glera. To znamená, že sekt, ktorý pochádza z regiónu Prosecco, ale pre ktorý boli použité iné odrody viniča, sa nemôže nazývať šumivým vínom.

Aký je rozdiel medzi Frizzante a Spumante?

Rovnako ako Spumante zodpovedá pojmu šumivé víno, aj Frizzante je taliansky výraz pre šumivé víno. To znamená, že tlak kyseliny uhličitej vo Frizzante je nižší a pohybuje sa v rozmedzí od 1 do 2,5 baru. Vedľajším účinkom, ktorý nemá vplyv na chuť, je skutočnosť, že na Frizzante sa nevzťahuje daň zo sektu, a preto je vo všeobecnosti o niečo lacnejšie ako sekt. Frizzante s nízkym tlakom kyseliny uhličitej môže mať charakter mierneho sektu alebo sa pri vysokom tlaku podobá charakteristikám šumivého vína („quasi spumante frizzante“).

Druhy Spumante

Rozdelenie Spumante záleží od obsahu zvyškového cukru v sekte. Brut nature a extra brut sú veľmi zriedkavé. Spumante je najčastejšie vyrábané ako brut. Aby sa to dosiahlo, pridá sa k nej po ukončení fermentácie dávka sladkého vína. Prináša mu celkový obsah cukru viac ako šesť, ale menej ako 12 gramov na liter. Rozšírené je tiež spumante extra suché (extra dry) s 12 až 17 gramami zvyškového cukru.

Ako dlho môže Spumante vydržať?

Dobrý sekt sa môže skladovať v pivnici dva až tri roky, ak sa skladuje vo zvislej polohe, na chladnom a tmavom mieste. Najlepší je ale čerstvý v pohári na šampanské pri teplote od šiestich do ôsmich stupňov Celzia. Otvorenú fľašu je možné uchovať v chladničke na ďalší deň so šampanským uzáverom. Nemali by ste však nechať šumivé víno čakať oveľa dlhšie, pretože inak stratí veľa bubliniek a môže chutiť zatuchnuto.

 

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.