Solera Blended Rum | 41.2

Typ zrenia rumov v sudoch a ich blendovanie (miešanie). Pomenovanie Sistema Solera je odvodené od španielskeho suelo = zem, pôda. Sudy sú uložené na sebe a ako solera sa označuje posledná/najnižšia rada. Z tejto poslednej rady sudov sa odčerpáva časť obsahu na fľaškovanie a doplní sa z vyššie položenej rady mladším destilátom. Do najvyššej rady sudov sa potom doplní nový destilát.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Zrušiť filtre
182,07 s DPH
151,73 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-16907
Produkty: 1 | Aktuálna strana: 1/1
Keď si vezmete do rúk fľaše rumov, na etikete niektorých z nich si môžete všimnúť pojem solera. Solera je špeciálna metóda zrenia, ktorá spočíva v postupnom miešaní rumov rôzneho veku. Rumy zrejú v sudoch, ktoré sa ukladajú jeden na druhý, pričom platí, že spodná vrstva sudov obsahuje najstarší rum a vrchné vrstvy zas mladší rum.

Po určitom čase sa časť rumu z dolnej vrstvy sudov odleje a naplní do fliaš, čím sa vytvorí miesto pre mladší rum. Sudy v hornej vrstve sú následne doplnené novým rumom, aby proces mohol pokračovať. Vďaka tomu sa sudy nikdy úplne nevyprázdnia, a tak aj po desiatkach rokov obsahujú stopové množstvá pôvodného rumu.

Tento proces vyvinuli španielski výrobcovia sherry, čo naznačuje, že hlavnými výrobcami rumov, ktoré zrejú metódou solera sú bývalé španielske kolónie ako Kolumbia, Venezuela a Dominikánska republika. Solera v španielčine znamená “na zemi” a označuje spodnú úroveň sústavy sudov alebo iných nádob používaných v procese zrenia.

Neustálym miešaním podobných pomerov starších a novších rumov je cieľom systému solera vyrábať komplexný a chuťovo výrazný rum v stálej kvalite.

Kontroverzná metóda zrenia

Relatívne malé množstvo značiek využíva na výrobu svojich rumov systém solera, táto metóda totiž medzi rumovými kritikmi vyvoláva pomerne vysokú dávku negatívnych ohlasov a kontroverzie.

Jedným zo sporných bodov je najmä nepresný údaj o veku daného destilátu. Rum, ktorý zrel metódou solera môže byť zmesou rumov starých 3, 5, 10 alebo až 25 rokov, mal by sa ale predávať ako trojročný rum, desaťročný rum, alebo by mal mať samostatnú kategóriu? Podľa niektorých kritikov by sa vek rumu mal určovať podľa najmladšieho rumu v zmesi.

Aj preto je označovanie veku u rumov vyrábaných metódou Solera je pomerne problematické, keďže niektorí výrobcovia označujú fľašku najstaršou zložkou obsahujúcou v systéme Solera. Nejde ale zaručiť, aký objem najstaršej zložky výsledný rum obsahuje. Nehladiac na to, že pokiaľ číslovka na fľaši odkazuje na vek rumu, mala by odkazovať na najmladšiu zložku. Všeobecný názor je taký, že fľaše plnené metódou Solera by mohli aspoň​ ​uvádzať vekové rozpätie rumov, z ktorých sú vyrobené.

Okrem rumu sa metóda solera často používa pri vínach, pive, brandy alebo whisky.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.