Solera Blended Rum | 41.2
Typ zrenia rumov v sudoch a ich blendovanie (miešanie). Pomenovanie Sistema Solera je odvodené od španielskeho suelo = zem, pôda. Sudy sú uložené na sebe a ako solera sa označuje posledná/najnižšia rada. Z tejto poslednej rady sudov sa odčerpáva časť obsahu na fľaškovanie a doplní sa z vyššie položenej rady mladším destilátom. Do najvyššej rady sudov sa potom doplní nový destilát.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Po určitom čase sa časť rumu z dolnej vrstvy sudov odleje a naplní do fliaš, čím sa vytvorí miesto pre mladší rum. Sudy v hornej vrstve sú následne doplnené novým rumom, aby proces mohol pokračovať. Vďaka tomu sa sudy nikdy úplne nevyprázdnia, a tak aj po desiatkach rokov obsahujú stopové množstvá pôvodného rumu.
Tento proces vyvinuli španielski výrobcovia sherry, čo naznačuje, že hlavnými výrobcami rumov, ktoré zrejú metódou solera sú bývalé španielske kolónie ako Kolumbia, Venezuela a Dominikánska republika. Solera v španielčine znamená “na zemi” a označuje spodnú úroveň sústavy sudov alebo iných nádob používaných v procese zrenia.
Neustálym miešaním podobných pomerov starších a novších rumov je cieľom systému solera vyrábať komplexný a chuťovo výrazný rum v stálej kvalite.
Kontroverzná metóda zrenia
Relatívne malé množstvo značiek využíva na výrobu svojich rumov systém solera, táto metóda totiž medzi rumovými kritikmi vyvoláva pomerne vysokú dávku negatívnych ohlasov a kontroverzie.
Jedným zo sporných bodov je najmä nepresný údaj o veku daného destilátu. Rum, ktorý zrel metódou solera môže byť zmesou rumov starých 3, 5, 10 alebo až 25 rokov, mal by sa ale predávať ako trojročný rum, desaťročný rum, alebo by mal mať samostatnú kategóriu? Podľa niektorých kritikov by sa vek rumu mal určovať podľa najmladšieho rumu v zmesi.
Aj preto je označovanie veku u rumov vyrábaných metódou Solera je pomerne problematické, keďže niektorí výrobcovia označujú fľašku najstaršou zložkou obsahujúcou v systéme Solera. Nejde ale zaručiť, aký objem najstaršej zložky výsledný rum obsahuje. Nehladiac na to, že pokiaľ číslovka na fľaši odkazuje na vek rumu, mala by odkazovať na najmladšiu zložku. Všeobecný názor je taký, že fľaše plnené metódou Solera by mohli aspoň uvádzať vekové rozpätie rumov, z ktorých sú vyrobené.
Okrem rumu sa metóda solera často používa pri vínach, pive, brandy alebo whisky.