Slivovica | Kazeta

Legendu medzi pálenkami spoľahlivo nájdete vo väčšine slovenských, moravských, ale aj českých špájz. Ako by nie, jemná chuť sliviek sa príjemne rozlieva po jazyku, navyše sa už po stáročia používa ako liek na všetky choroby. To je slivovica, ktorú určite netreba predstavovať.
Ale kde sa vlastne slivovica po prvýkrát vzala?
Strom slivky má pôvod v Kaukaze, odkiaľ sa dostal do celého sveta. Na našom území sa slivka pestovala od 5. storočia.

Viac o slivovici sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Druh alkoholu Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Krajina Všetko

Zrušiť filtre
Druh alkoholu
Destiláty
Krajina
Slovensko
29,79 s DPH
24,83 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-4908
Druh alkoholu
Destiláty
Krajina
Slovensko
26,39 s DPH
21,99 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-6147
Druh alkoholu
Destiláty
Krajina
Slovensko
57,54 s DPH
47,95 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-8603
56,60 s DPH
47,17 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-6203
Produkty: 4 | Aktuálna strana: 1/1

Samotný pôvod slivovice je sporný. V bulharských kláštoroch je pálenie doložené od 14. storočia. Do strednej Európy sa dostala pravdepodobne vďaka osadníkom z Balkánu, ktorí osídlili oblasť Valašska, konkrétne okolie mesta Vizovice, kde je doložené pálenie od 17. storočia. Medzi nájomcami pálenice boli od počiatku židia, potom napríklad aj tradičný výrobca Rudolf Jelínek, ktorého kóšer výrobky sa stali svetovo preslávené a objavujú sa na našich stoloch dodnes.

Najobľúbenejšia je slivovica v strednej Európe v Českej republike, Poľsku, na Slovensku a Balkáne. Vychýrená je oblasť Moravy, predovšetkým Slovácko a Valašsko.

Pri výrobe slivovice sa obvykle necháva skvasiť úroda doma v sudoch, kde kvasí čisté ovocie najmenej 6 týždňov. Kvas sa potom odváža do páleníc, ktoré sú blízko každého väčšieho mesta. Páli sa pri teplote 88 °C a najčastejšie má okolo 51 % obsahu alkoholu. Kvalitná slivovica pri naliatí do pohára tzv retiazkuje.

Slivovica máva ihneď po vypálení ostrejšiu chuť, čím dlhšie ju necháte odležať, tým je lepšia a jej chuť sa zjemňuje. Podávame ju pri izbovej teplote, pretože tak dosiahne plné rozvinutie chute.

Pokiaľ nemáte doma slivovicu z vlastných zásob, určite by ste mali siahnuť po slivovici od Pacha Matrtaja – Prešpurská Pálinka Slivovica.

Vedľa nešliapnete ani s obľúbenou trojročnou slivovicou od už spomínaného Rudolfa Jelínka. Ak dávate prednosť niečomu novému a netradičnému, určite vás osloví aj zlatá slivovica od Jelínka, ktorá svoju zaujímavú chuť a vôňu získava vďaka zreniu v dubových sudoch.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.