Sherry | 19
Sherry je víno vyrábané z bieleho hrozna, ktoré sa pestuje v oblasti španielskej Andalúzie medzi mestami Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Sherry sa môže konzumovať ihneď po stočení do fliaš. Ďalšie starnutie už nijak neprispieva kvalite nápoja. Pije sa zo špeciálnej copity, ktorá má tvar tulipánu. Podobne ako portské sa hodí aj ako aperitív, alebo digestív po jedle.
Viac o sherry sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Sherry sa odvíja od anglického pomenovania pre španielske mesto Jerez. Sherry patrí medzi „alkoholizované vína“ spolu s portským. Aký je rozdiel medzi alkoholizovaným vínom a klasickým? Alkoholizovaným vínam sa dodáva vínny destilát.
Sherry je najznámejšie španielske fortifikované víno. Svoje miesto si vydobylo už za čias Caesara. Má obvykle krásnu jantárovo žltú farbu a ide prevažne o suché alebo polosuché víno.
Čo je to fortifikované víno
Fortifikované víno je víno, ktoré prešlo procesom tzv. fortifikácie. Do vína sú pridávané látky, vďaka ktorým víno získa väčšiu sladkosť a vyšší obsah alkoholu. Fortifikované víno je dané lokalitou, v ktorej sa vyrába.
Najčastejšie predávané zahraničné fortifikované víno je portské víno. Patrí medzi delikatesy a rozhodne by nemalo chýbať na sviatočnom stole. Môžete si ho predstaviť ako tekutý dezert, ktorý pomaly usrkávate a užívate si jeho nádhernú farbu, sladkú omamnú vôňu a silnú chuť.
Fortifikované víno v kuchyni
Svoje nezastupiteľné miesto má fortifikované víno aj v kuchyni ako nevyhnutná súčasť excelentných hlavných jedál. Čo tak hovädzí steak, jemné kačacie prsíčka či jahňací hrebienok pripravený s omáčkou z portského vína? Skrátka je to nevšedný gurmánsky zážitok v pohári aj na tanieri. Vychutnajte si napríklad Graham's Porto Tawny, portské zrejúce 10 rokov, ktoré vás oslní svojou ovocnou chuťou a živosťou.