Sekt | 9.9

Šumivé vína vyrábané v iných oblastiach ako Champagne sú označované ako sekt, prípadne iným lokálnym názvom ako Prosecco, Cava, Crémant. Šumivé víno obsahuje CO2, ktorý vzniká prirodzene počas kvasenia a môže sa vyrábať druhotným kvasením vo flaši (tradičná metóda) alebo kvasením v tankoch (methodé Charmat).

Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Zrušiť filtre
32,75 s DPH
27,29 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-15964
Produkty: 1 | Aktuálna strana: 1/1

Milión bubliniek, príjemná a elegantná chuť vás vždy učarujú pri otvorení kvalitného sektu. Tento druh akostného šumivého vína je občas zamieňaný za ušľachtilejšie šampanské, ale aj so sektom si užijete slávnostné udalosti aj každodenné pohodové chvíľky.
Veď nechať vystreliť špunt do stropu a naliať si toto sviatočné pitie zaručuje zábavu, či už vo dvojici alebo na početnejšej párty. Preskúmajte všetky sekty a urobte si dostatočnú zásobu. Na oslavy alebo len tak.

Čo je to sekt?

Sekty sú akostné šumivé vína a sú o stupeň vyššie ako vína bez prívlastku. Hrozno na výrobu sektov majú kvalitu akostného vína alebo sú priamo akostné. Podľa slovenských zákonov musí sekt zrieť najmenej 6 mesiacov, než ide do predaja. Sekty majú vyšší podiel alkoholu, najmenej 10 % a tlak je pri 20 °C minimálne 3,5 baru.

Názov sekt sa začal používať už v 18. storočí v Nemecku a tak ho používame dodnes. Niekedy sa sekty pletú so šampanskými vínami. Týmto označením sa ale môžu chváliť iba šumivé vína z francúzskej oblasti Champagne, ktoré sú od roku 1908 chránenou značkou. Napriek tomu sú sekty skvelými šumivými vínami.

Ako sa vyrábajú sekty?

Sekty sa vyrábajú z vína, najčastejšie zo suchého kyslejšieho. Po lisovaní hrozna prichádza na rad sekundárne kvasenie, ktoré prebieha vo fľaši (metóda traditionnelle) alebo v nerezových tankoch (metóda charmat). Kvasenie sektov vo fľaši je pôvodnou metódou, pre ktorú je typické najmenej 9 mesiacov dlhé zrenie. Kvasenie v tanku je jednoduchšie a dovoľuje oveľa vyššiu produkciu.

Sekty sa plnia do fliaš, ktoré majú obvykle silnejšie sklo kvôli vysokému tlaku. Vo fľaši dobrého suchého šumivého môže byť tlak aj päť atmosfér – taký nemá ani pneumatika osobného auta.

Rozdelenie sektov podľa obsahu cukru

Sekty a šumivé vína sa delia podľa obsahu cukru na:

Brut nature – prírodne tvrdé, obsahuje menej ako 3 g cukru na liter
Extra brut – zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na liter
Brut – tvrdé, obsahuje menej ako 15 g cukru na liter
Extra sec / Extra dry – obzvlášť suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na liter
Sec – suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na liter
Demi-sec – polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na liter
Doux – sladké, obsahuje viac ako 50 g cukru na liter

Čo ste o sektoch možno nevedeli

Hoci patríme medzi najväčších konzumentov piva na svete, v popíjaní sektov a šumivých vín sú veľa pred nami Nemci, Rusi a Američania, ktorí okupujú popredné priečky. Najväčšími výrobcami sú Taliansko a Francúzsko.

Podľa prieskumov si na Nový rok pripije sektom deväť z desiatich Slovákov.

Podľa výskumu francúzskeho vedca Gérard Liger-Belaira je v jednom pohári sektu asi milión bubliniek. Je to možné, ale my sme to nepočítali.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.