- Úvod
- >>
- Viac
- >>
- Víno
- >>
- Šumivé víno
- >>
- Šampanské
Šampanské | Ruinart
Sláva nemusí trvať iba filmových pätnásť minút. So správnym šampanským sa môžete cítiť ako hviezda trebárs aj celú noc. Šampanské je symbol luxusu a pôžitku. Tieto dve komodity vám dokážu naliať do pohára na stopke značky ako Moët & Chandon či Dom Perignón. Brut Impérial od značky Moët & Chandon je vyjadrením bohatstva. Perfektne sa hodí k predjedlu, hlavnému jedlu aj dezertu. Šampanské Lanson Extra Age Brut s arómou zimnej hrušky a medu vás na záver prekvapí svojou jemnosťou a sviežosťou. Slávny Dom Pérignon, ktorý vyrába Moët & Chandon, nenechá nikoho chladným. Šumivé víno špičkovej kvality ocenia znalci aj pôžitkári.
Viac o šampanskom sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Nový rok, výročie, narodeniny alebo akákoľvek iná výnimočná udalosť. Lahodná chuť a jemné šumenie šampanského urobí každý okamih jedinečným a slávnostným. Bez výnimky.
A pritom táto lahôdka vraj vznikla úplnou náhodou. Šumivé víno podľa všetkého objavil benediktínsky mních Dom Pérignon (1638-1715), keď vozil víno z Francúzska do ďalekého Anglicka. Víno mu totiž na ceste druhotne kvasilo, vďaka čomu sa v ňom objavili dnes také obľúbené bublinky.
Nech už to bolo vtedy akokoľvek, lahôdka regiónu Champagne-Ardenne v severovýchodnom Francúzsku jednoducho stojí za to. Veľký vplyv na to má jasne daná kombinácia konkrétnych odrôd – rulandského modrého (Pinot Noir), mlynárky (Pinot Meunier) a Chardonnay.
Doprajte si niektorú z fliaš našej ponuky a vyskúšajte napríklad Piper Heidsieck, Mumm alebo Dom Perignon.
A ako pravé šampanské-Champagne spoznať?
Je to relatívne jednoduché. Pravé šampanské víno nesie označenie „Champagne“ a môže sa vyrábať iba vo francúzskej oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodnom Francúzsku. V tejto oblasti pritom nájdete viac ako tisíc pestovateľov, tým najznámejším sa hovorí Grandes Margues. Medzi najvýznamnejšie mestá kraja patrí Remeš, centrum na výrobu šampanského – Champagne.
Tajomstvo výroby šampanského
Je to trošku veda, výsledok ale stojí za to. Šampanské – Champagne sa vyrába najčastejšie miešaním troch odrôd vína: rulandského modrého (Pinot Noir), mlynárky (Pinot Meunier) a Chardonnay. U toho to však nekončí. Často sa medzi sebou miešajú nielen rôzne odrody, ale aj ročníky a vína z rôznych viníc. Platí to už čias Doma Pérignona, ktorý miešal rôzne odrody vín za účelom zvýšenia výslednej kvality.
Po zbere sa hrozno lisuje, prechádza prvou fermentáciou a na rad prichádza scelovanie. Nasleduje pridanie kvasiniek a trstinového cukru, po ktorom vína zrejú v hlbokých a dlhých kriedových pivniciach. Tu sa víno rozvíja a práve druhotným kvasením v ňom vznikajú bublinky.
Druhy šampanského
Ročníkové šampanské vína vznikajú miešaním rôznych odrôd vína z rôznych viníc, vždy však z rovnakého roku. Okrem toho neročníkové šampanské vína vznikajú miešaním z vín rôznych ročníkov, odrôd a viníc. Tieto šampanské väčšinou nie sú vhodné na archiváciu.
Rovnako ako vína tiché, aj tie šampanské sa delia podľa obsahu cukru. Stretnúť sa môžete s označením:
Brut nature – prírodne tvrdé, obsahuje menej ako 3 g cukru na liter
Extra brut – zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na liter
Brut – tvrdé, obsahuje menej ako 15 g cukru na liter
Extra sec / Extra dry – obzvlášť suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na liter
Sec – suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na liter
Demi-sec – polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na liter
Doux – sladké, obsahuje viac ako 50 g cukru na liter
Ako šampanské podávať
Neročníkové šampanské si najlepšie vychutnáte vychladené na zhruba 8 °C, kvalitnejšie ročníkové šampanské vína je najlepšie servírovať o teplote zhruba o 3–4 °C vyššej.
Šampanské – Champagne sa servíruje vo vysokých pohároch typu „flauta“, v inom type pohára by bublinky príliš rýchlo vyprchali. Nalievať šampanské odporúčame po skle, aby došlo k čo najmenšej strate bubliniek. Šampanské sa nebojte použiť ani do koktailových receptov, napríklad v kombinácii s pomarančovým džúsom v geniálnej Mimóze.