- Úvod
- >>
- Rum
Rum | 40.4
Slnečný Karibik toho dal svetu veľa, my ale najviac tlieskame rumu. Práve v Karibiku totiž zistili, ako skvele môže chutiť tekutá podoba cukrovej trstiny. Koľko vôní a chutí môže ponúknuť. U nás týchto vôní a chutí nájdete snáď nekonečné veľa. Pravidelne totiž vyberáme a zháňame stovky rôznych rumov z celého sveta. Tie zážitky spojené s vychutnávaním rumu totiž stoja za to.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Rum – obľúbený nápoj nielen pirátov, ale mnohých milovníkov alkoholických nápojov.
Kedy a kde presne rum vznikol, sa už asi nedozvieme. Vieme ale jedno. Určite to bolo v Karibiku.
Karibský rum pili otroci, námorníci, piráti, politici, robotníci, jednoducho úplne všetci. Postupom času sa rum stal jednou z hlavných surovín, ktoré miestne kolónie produkovali a vyvážali do celého sveta. Rum vytváral miestnu ekonomiku, často hýbal dejinami. Aj dnes je Karibik miestom, kde sa vyrába veľká časť celosvetovej produkcie tohto alkoholu. Karibské rumy sú jednoducho klasikou preverenou časom.
Každý ostrov pritom má vlastné postupy a vlastné chute. Napríklad ostrovy, na ktorých sa hovorí po španielsky, ako je Kuba, Haiti alebo Dominikánska republika, sú známe skôr jemnejšími chuťami. Často práve odtiaľto pochádza biely karibský rum. Naproti tomu anglicky hovoriace ostrovy, ako Barbados, Trinidad alebo Jamajka, produkujú skôr výraznejšie kúsky. Tu častejšie nájdete tmavý karibský rum.
História rumu
Prvé fľaše rumu uzreli svetlo sveta pravdepodobne v priebehu 16. storočia. Už od počiatku bolo rumovou kolískou karibské súostrovie Antily. Doteraz je to práve Kuba, Jamajka či Portoriko odkiaľ pochádzajú najlepšie rumy na svete. Nikto ale presne nevie, kde sa rum zrodil. Veľmi pravdepodobne to bolo v miestach, odkiaľ pochádza cukrová trstina. Do úvahy teda prichádza Ázia, India alebo Indonézia. Do dnešného rumového kráľovstva, teda Karibiku, sa sadenice trstiny dostali vďaka Krištofovi Kolumbovi v 15. storočí. Písomné dôkazy o prvej destilácii v Karibiku máme zo 17. storočia. Niektoré zdroje jeho počiatky umiestňujú na Barbados, iné tvrdia, že na Barbados rum prišiel z ostrova Nevis. Faktom je, že Barbados patrí k najväčším vývozcom rumu dodnes, spolu s Kubou, Guatemalou, Dominikánskou republikou a ďalšími.
Nejasné zostáva, ako rum k rumu prišiel. Odborníci sa sporia, či nápoj svoje meno dostal odvodením od anglického „rumbellion“, čo znamená veľký ruch, alebo od latinského pomenovania cukrovej trstiny „sacharum officinarium“.
Zaujímavosťou je, že rumu sa veľmi darilo aj v čase prohibície, keď jeho výroba na Kube a ďalších miestach rástla. Do USA sa rum pašoval medzinárodnými vodami a ďalej na čierno distribuoval.
Výroba rumu
Proces výroby rumu sa skladá z niekoľkých fáz. Začína spracovaním cukrovej trstiny, počas ktorého vzniká cukor a ako odpadová látka aj čierna melasa. Práve tá sa na jeho výrobu používa. Potom prichádzajú na rad kvasnice a začína sa s fermentáciou, tá trvá 1 až 12 dní. Po fermentácii sa začína s destiláciou, ktorá prebieha buď prerušovane, alebo kontinuálne. Prerušovaná destilácia je drahšia, ale vznikajú pri nej jemnejšie a osobitejšie chute aj vône. Kontinuálnou destiláciou vznikajú rumy s vyšším percentom alkoholu, avšak chuťovo nijako výrazné.
Posledným krokom pri výrobe rumov je zrenie v drevených sudoch. Čo sa týka ľahkých bielych rumov, tie nezrejú vôbec alebo zrejú maximálne tri roky. Zlaté tmavé rumy zrejú o niečo dlhšie. Niektoré ťažké tmavé rumy zrejú 20, alebo aj 30 rokov. Je to práve zrenie v drevených sudoch, ktoré rumu dodáva výslednú farbu.
Výber rumov podľa typu a vlastností
Rumy delíme podľa základnej suroviny a spôsobu výroby. Keď sa držíme suroviny, rozlišujeme remeselné a agricole rumy, ktoré sa vyrábajú z čerstvej šťavy cukrovej trstiny, ktorá sa nechá skvasiť a potom sa destiluje. Oproti tomu na výrobu melasových rumov sa používa melasa, teda zahriata a vyčistená trstinová šťava. Melasové rumy tvoria väčšinu produkcie na trhu. V rámci oboch kategórií potom rozlišujeme rumy biele a tmavé (a medzi nimi potom ešte rumy zlaté).
Dve hlavné skupiny rumov podľa spôsobu výroby sú pot-still rumy a rumy vyrábané v destilačných kolónach. Pot-still rumy vznikajú v kotlíkových zariadeniach v menšom množstve. Výsledný destilát má bohatšiu chuť a výraznejší charakter. Typickými zástupcami pot-still rumov sú tie z Jamajky. Destilačné kolóny umožňujú výrobu vo väčších objemoch. Výsledkom takej destilácie je čistejší destilát s menej výraznou chuťou.
Ako sa pozná kvalitný rum?
Ako vyberať, ak hľadáte skutočnú kvalitu? Pretože každý máme iné chute, nedá sa s istotou povedať, že jedna konkrétna fľaša vám zaručene ulahodí najviac. Môžeme vám ale poradiť, na čo sa pri porovnaní rumov sústrediť. A možno prekvapivo môžete zo svojho rozhodovania vyradiť cenu. Aj keď sú o tom niektorí ľudia presvedčení, kvalitné rumy nemusia byť drahé. U niektorých značiek často priplácate aj za marketing, vďaka ktorému sú veľmi vidieť.
Rum by mal byť kvalitný destilát, vyrobený výhradne z cukrovej trstiny a s obsahom alkoholu minimálne 37,5 %. Jeho autentickú chuť by nemali prebíjať ani umelé arómy, ani prílišné množstvo cukru. Koniec koncov, podľa novej legislatívy sa príliš sladké trstinové destiláty ani nesmú nazývať rumy.
Sladšie destiláty sa označujú ako rumové likéry alebo elixíry. Pokiaľ na etikete nie je priamo uvedené, že sa jedná o rum, fľaša nespĺňa požiadavky. Čo rozhodne neznamená, že vám nebude chutiť. Aj rumový elixír môže byť veľká paráda. Len to nie je pravý rum. Elixíry majú nálepku rumov pre ženy. Ale ochutnajte a sami uvidíte, že neprávom. Je to veľká dobrota.
Rumový svet je bohatý a rumov existuje mnoho typov a štýlov. O to väčšia zábava to je. Môžete objavovať nové chute donekonečna.
Ako degustovať rum?
Aby ste z nového prírastku v rumovej zbierke dostali maximum, oplatí sa naštudovať aj niečo málo o tom, ako rum správne degustovať. Z čoho ho piť, pri akej teplote a s čím rum miešať? Alebo ho nemiešať vôbec?
Väčšina rumových fajnšmekrov má svoj obľúbený degustačný pohár. Niektorí prisahajú na tulipánový tvar na nôžke, iným vyhovuje mierne uzavretá whiskovka, ďalší milujú takzvané dlaňovky. Než objavíte tú svoju, odporúčame sa držať prvého menovaného typu, s ktorým sa tiež najčastejšie stretnete na vedených degustáciách v rumových baroch. Vďaka svojmu tvaru vedie tulipánok arómu rumu tak, aby vás neochromil, ale zároveň vám odhalil všetky krásy destilátu.
Ďalšou premennou, ktorá môže vašim rumovým zážitkom výrazne zahýbať, je teplota, pri ktorej destilát servírujete. Aj keď sa zvyklosti v jednotlivých krajinách líšia, za ideál je väčšinou považovaná izbová teplota (tá naša, nie tropická). Podchladením destilát prichádza o časť svojho charakteru. V horúcich dňoch môžete siahnuť po veľkej kocke ľadu, ktorá rum ochladí, ale príliš nezriedi. Pri silných alebo sladších rumoch môžete pre jemnejšiu chuť pridať do pohára kvapku vody. Párovanie s kvalitnou vysoko percentnou čokoládou urobí z rumovej degustácie gurmánsky zážitok.
Ako si rum najlepšie vychutnať?
To záleží predovšetkým na druhu rumu, ktorý plánujete konzumovať. Biele rumy sú obľúbené na výrobu miešaných koktailov, ako sú Piňa Colada, Mojito, Cuba Libre či Daiquiri. Naopak tmavé rumy sú vhodné na priamu konzumáciu. Najviac si tmavé rumy vychutnáte, ako väčšinu prémiového alkoholu, nechladené.
Neviete si rady s výberom správneho rumu? Skúste ochutnať napríklad lahodné rumy Diplomático, veľmi obľúbené Havana Club, alebo exkluzívne rumy A. H. Riise.
Alebo sa pozrite do konkrétnych rumových kategórií, kde sa potulujú samé zaujímavé fľaše. Aby sme nezabudli, máme pre vás aj špecialitu vo forme gravírovania fliaš, urobte tak radosť niekomu originálnou fľaškou.