Ron Cueva 1501 Panama Sistema 18 Solera 40% 0,7l
Ron Cueva 1501 Panama Sistema 18 Solera 40% 0,7l prémiový melasový panamský rum, ktorý zreje až 18 rokov systémom solera* v amerických dubových sudoch po bourbone, podobne ako vynikajúce španielske sherry vína.
* viac o zrení systémom solera si prečítate v našom článku tu.
Tento proces zrenia v amerických ex-bourbon sudoch dodáva rumu komplexnú a vyváženú chuť, ktorá osloví aj najnáročnejších milovníkov rumu.
V aróme očaria tóny moka, papáje, sladkej kávovej vône, rafinovaného banánu, koncentrovanej bourbon vanilky z Madagaskaru a iného tropického ovocia, čo vytvára bohatý a príťažlivý buket.
Na jazyku rum ponúka zamatový a bohatý pocit, s chuťou pražených mandlí, lahodného kakaa, sušených fíg a teplých korenín, ako sú nové korenie a škorica.
Záver je dlhý a komplexný, s pretrvávajúcimi tónmi sladkého fajkového tabaku, cédra a tmavej čokolády, čo vytvára dokonalú rovnováhu hĺbky, miernej sladkosti a alkoholu.
Tento rum je rafinovaný a vyvážený s dokonale zladenou sladkosťou. Ideálny na pomalé popíjanie, prípadne s niekoľkými kvapkami vody alebo kockami ľadu, a skvele sa hodí k čokoládovým dezertom.
Cueva je meno jedného z prvých kmeňov pochádzajúcich z Panamy. Kmeň Cueva bol objavený v roku 1501, keď sa španielski prieskumníci a dobyvatelia (conquistadori) prvýkrát vylodili na panamskom pobreží. Pri hľadaní zlata a bohatstva narazili na domorodcov z kmeňa Cueva. Príbeh je bohužiaľ smutný, pretože kmeň Cueva zanikol v roku 1535 kvôli bojom so španielskymi dobyvateľmi. Poslední zástupcovia tohto kmeňa následne zomreli na choroby, ktoré prišli spolu s conquistadormi.
Séria rumov Ron Cueva je poctou hrdému a statočnému kmeňu Cueva, ktorí sa teraz vrátili dobyť svet s panamským rumom svetovej triedy. Robia to tak, že využívajú optimálnu klímu na pestovanie cukrovej trstiny. Chladné noci a vlhké dni v kombinácii s obdobím dažďov poskytuje dlhú a efektívnu vegetačnú sezónu a produkuje vysokokvalitnú cukrovú trstinu. Vlhké a mierne tropické podnebie tiež vytvára dokonalé podmienky pre zrenie komplexného rumu svetovej triedy. Okrem klasického zrenia využíva Ron Cueva aj metódu „Sistema Solera“. Panamská legislatíva vyžaduje, aby rum zrel v sude minimálne dva roky. Ron Cueva 1501 ide oveľa ďalej v ich snahe o kvalitu a skladuje svoj rum 8, 12, 18 dokonca až 33 rokov.
Ron Cueva 1501 Panama je jedným z najlepších rumov, ktorý pochádza z malej stredoamerickej krajiny. Špičková kvalita amerických ex-bourbonových dubových sudov spolu s komplexným destilátom vyrobený z melasy cukrovej trstiny robia z rumu doslova tekuté zlato. Špeciálne vybrané sudy, ktoré dodajú rumu zložitosť, pikantnosť a rovnováhu, sú pre Ron Cueva 1501 to najdôležitejšie. Rum je vyrobený zo 100% melasy z cukrovej trstiny v španielskom štýle. Panama je ideálne miesto na pestovanie cukrovej trstiny, ktorá poskytuje kvalitnú šťavu, z ktorej sa neskôr stane božský nápoj - rum. Melasa z cukrovej trstiny je starostlivo fermentovaná vo vlhkom panamskom podnebí. Po fermentácii sa následne destiluje nízkoalkoholická tekutina z trstinovej melasy. Toto sa vykonáva pod prísnym dohľadom hlavného master blendera, ktorý dohliada na to, aby celý proces prebiehal podľa plánu a vyťažil z melasy rum najvyššej kvality. Hotový destilovaný rum sa potom uloží do sudu z amerického bieleho dubu po bourbone (americkej whiskey), v ktorom sa nechá zrieť. Rum niekoľko rokov zreje systémom solera pod neustálym dohľadom hlavného master blendera. Ten musí kvalitu rumu celý rok testovať pokiaľ rum nie je pripravený na blendovanie (miešanie) a plnenie do fliaš.