- Úvod
- >>
- Iné
- >>
- Káva
- >>
- Káva na espresso
- >>
- Ready After Coffee Ethiopia Halo Beriti Yirgacheffe Gr.1 Natural, 200 - 1000 g
Ready After Coffee Ethiopia Halo Beriti Yirgacheffe Gr.1 Natural, 200 - 1000 g
Ready After Coffee Ethiopia Halo Beriti Yirgacheffe Gr.1 Natural je ovocná káva s chuťovým profilom maliny, broskyne, černice, jahody a so sladkou dochuťou trstinového cukru.
Krajina pôvodu: Etiópia
Zloženie: 100% Arabica
Stupeň praženia: Medium Roast (stredné)
Mletie: žiadne (zrnková káva)
Spôsob zberu: ručný
Nadmorská výška: 2200 m.n.m.
Región: Gedeo, Yirgacheffe
Farma: Halo Beriti (premývacia stanica)
Odroda: lokálne odrody
Spracovanie: Natural
Cupping skóre: 86
Balenie: 200/500/1000 g
Chuťový profil: maliny, broskyne, černice, jahody a so sladkou dochuťou trstinového cukru
Ovocnosť 70%, Horkosť 30%, Kofeín 40%, Acidita 60%
Káva je určená na espresso.
Niečo o farme, farmároch a káve
Stanica Halo Beriti bola založená v roku 2014 v známej oblasti Yirgacheffe, kde sa pestuje káva. Na stanicu dodáva kávu viac ako 700 poľnohospodárov. Pestujú miestne lokálne odrody v malých farmách, ktoré majú zvyčajne rozlohu 1,5 hektára. Ich farmy sa nachádzajú vo výške 1800 až 2200 metrov nad morom a sú vzdialené do 3 kilometrov od stanice.
Spoločnosť Halo Beriti vykupuje vysokokvalitné čerešne za viac peňazí, aby motivovala k starostlivému pestovaniu a selektívnemu zberu. Pre väčšinu poľnohospodárov je káva hlavným (a často jediným) zdrojom príjmov ich rodín. Keďže v krajine nastal populačný boom, čo spôsobilo nedostatok pôdy, jedným z dôležitých spôsobov využitia rodinných príjmov je posielanie detí do školy, aby si mohli nájsť prácu, ktorá nevyžaduje vlastníctvo pôdy.
Väčšina fariem je štandardne ekologická. Poľnohospodári používajú len prírodné hnojivá. Stanica Halo Beriti poskytuje školenia v oblasti správnej poľnohospodárskej praxe a agronomické poradenstvo.
Zrelé čerešne sa ukladajú v jednej vrstve na vyvýšené záhony, kde sa sušia. Káva sa často otáča (približne každých 30 minút), aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Počas sušenia čerešní ich pracovníci kontrolujú a odstraňujú poškodené kusy.
Po niekoľkých dňoch sušenia sa čerešne upravia do trochu hrubšej vrstvy, aby sa sušenie spomalilo, a pokračuje sa v častom prehrabaní. Celkovo trvá sušenie čerešní 8 až 20 dní.
Triedy kvality kávy v Etiópii závisia od vizuálnej kontroly na prítomnosť chýb a od cuppingovej kontroly. Trieda 1 sa považuje za kávu najvyššej kvality. Triedy 1 a 2 sa považujú za špeciálnu kávu, triedy 3 až 9 sa klasifikujú ako komoditná káva. Grade 1 je bez chýb a škvŕn a nemá žiadne quakery.