- Úvod
- >>
- Viac
- >>
- Víno
- >>
- Červené víno
- >>
- Primitivo
Primitivo | 14.5
Názov Primitivo je odvodený od talianskeho slova Primativus, čo znamená prvý. Primitivo je skorá odroda, ktorá dozrieva vo vinohradoch ako prvá v rámci modrých odrôd. Vína majú tmavú, často nepriehľadnú rubínovú až purpurovú farbu. Typické arómy pre túto odrodu sú čierne ovocie ako černice, čerešne a slivky.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Odrode sa hovorí Primitivo, pretože je vo všetkých ohľadoch dopredu, kvitne, zafarbuje hrozno aj dozrieva veľmi skoro. Zber primitíva prebieha od polovice augusta najneskôr do polovice septembra. Názov odrody je odvodený od latinského "primativus" alebo talianskeho "primaticcio", v oboch prípadoch znamenajúce "skoro dozrievajúce".
História
Primitivo bolo do Talianska pravdepodobne privezené buď z Grécka alebo Chorvátska. Don Francesco Filippo vysadil v Apúlii v meste Gaioa del Colle prvú vinicu čisto iba odrodou Primitivo. Odtiaľ sa rozšírila po celej oblasti a dnes sa pestuje na 11 tisícoch hektárov. Čo sa týka pôvodu odrody Primitivo, tak ten bol dlho zahalený tajomstvom, ako je tomu u rady iných odrôd. Až v roku 1967 urobil profesor Austin Davis z kalifornskej univerzity UC Davis objav a potvrdil, že Primitivo je geneticky totožné s odrodou Zinfandel (známej hlavne v USA). V roku 2001 sa preukázalo, že Primitivo je geneticky totožné aj s chorvátskou odrodou Crljenak Kastelanski, táto odroda je tiež rodičom Plavac Mali, s ktorou zdieľa určité gény. Odroda Crljenak Kastelanski sa pestuje už od 15. storočia. Do Talianska sa dostala v 18. storočí a dostala názov Primitivo. Primi - prvý, pravdepodobne kvôli svojmu skorému dozrievaniu. V 19. storočí sa dostala do USA, kde je známa ako Zinfandel.
Pestovanie
Primitivo sa pestuje hlavne v Apúlii v južnej časti Talianska a je najteplejším regiónom v rámci celého Talianska. Najlepšie polohy pre Primitivo sú pozdĺž Bari v provincii Murgia a v južnej časti mesta Manduria provincie Taranto. Existujú rôzne klony Primitiva. V Mandúrii rastie na červených pôdach, na vulkanických a vápenatých pôdach, na čiernych pôdach získavaných z aluviálnych nánosov a dokonca aj na piesku pri mori. V každej z týchto oblastí má Primitivo odlišný charakter.
Charakteristika vína
Hrozno sa zberá od polovice augusta do začiatku septembra. Po zbere rýchlo bobule strácajú aciditu a scvrkávajú sa. Víno máva často vysoký obsah alkoholu (15 - 17 %). Primitivo je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín v kategórii Dolce Naturale. Primitivo má atraktívnu ovocnú vôňu zrelých čerešní, čučoriedok, černíc a malín doplnenou tónmi sladkého drievka a orientálneho korenia. Chuť je bohatá na tmavé ovocie, plná až robustná s mäkkou tanínovou štruktúrou s hrejivým charakterom a dlhým záverom. Hoci sú tieto vína príjemné aj ako mladé, niektoré kvalitnejšie exempláre môžu vyzrievať aj 5 – 10 rokov. Primitivo vína sú ideálnou voľbou pre milovníkov bohatých, ovocných a intenzívnych červených vín, ktoré odrážajú charakter a terroir južného Talianska.
Gastronómia
Vína z odrody Primitivo sú výborným spoločníkom pre pečené jahňacie mäso so šošovicovým šalátom, ku grilovanej panenke so baklažánom a cuketou. Dusené hovädzie mäso so zeleninou alebo divina sa snúbi s plnším štýlom Primitiva.