Súbory cookie nám pomáhajú pri poskytovaní služieb pre vás. Umožňujú spoznať a zapamätať si vaše preferencie.
Tento nástroj vám pomôže vybrať a deaktivovať rôzne značky / sledovače / analytické nástroje používané na tejto webovej lokalite. Upozorňujeme, že vypnutím konkrétnej cookies môžete ovplyvniť zobrazenie stránky. Niektoré jej služby potom nemusia správne, alebo vôbec fungovať.

Spravovať moje preferencie cookies

Kategórie cookies
Zoznam príjemcov cookies
Viac informácií

Tieto cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. V našich systémoch ich nemožno vypnúť. Zvyčajne sa nastavujú iba na základe vami vykonaných krokov, ktoré zodpovedajú požiadavke na služby, ako napríklad nastavenie vašich preferencií ochrany osobných údajov, prihlásenie alebo vyplnenie formulárov. Prehliadač môžete nastaviť tak, aby vás blokoval alebo upozorňoval na tieto súbory cookie, ale niektoré časti webu potom nebudú fungovať. Tieto cookies neobsahujú žiadne informácie umožňujúce identifikáciu osôb.

Viac informácií

Tieto súbory cookies nám umožňujú ponúknuť vám personalizovaný obsah a funkčnosť stránok. Vďaka nim si webstránka pamätá Vaše minulé voľby, napríklad preferovanú platobnú menu, zobrazenie produktov, zobrazenie ceny s DPH alebo bez a pod. Používajú sa na zapamätanie preferencií, ktoré ste zadali pri návšteve našich webstránok. Na zvýšenie používateľského komfortu. Pokiaľ cookies odmietnete, nebudeme schopný skvalitňovať Vašu užívateľskú skúsenosť a niektoré časti Vám nemusia správne fungovať.

Viac informácií

Pomocou týchto cookies my a naši partneri dokážeme lepšie porozumieť, ako používate náš web. Podľa nich dokážeme zistiť počet návštev nášho webu. Používame ich tiež k analýze, akým spôsobom prehliadate náš web, alebo na rekonštrukciu vášho postupu pri prehliadaní. Pomáha nám to zlepšovať fungovanie webu. Napríklad dokážeme zaistiť, aby používatelia ľahko našli to, čo hľadajú. Ak odmietnete tieto cookies, nebudeme schopný analyzovať spôsob akým používate našu stránku.

Viac informácií

Cookies pre marketing nám pomáhajú spoločne s nástrojmi tretích strán zobrazovať vami preferované reklamy v partnerských sieťach podľa vašich záujmov. V prípade nesúhlasu nebudú vaše záujmy a preferencie zohľadnené a bude sa vám reklama zobrazovať plošne.

Viac informácií

Google Analytics s elektronickým obchodom je analytický nástroj pre eshop. Umožňuje vlastníkovi webových stránok získavať štatistické údaje o svojich zákazníkoch. Podľa výsledkov je možné realizovať vylepšenia eshopu, aby bol čo najviac užívateľsky prívetivý. Poskytovateľ je Google.

Ovocné destiláty | 2022

Kvalitným vypálením ovocia vzniknú skutočne vynikajúce ovocné destiláty. Najčastejší destilát je slivovica, hruškovica, marhuľovica, ale aj ďalšie pálenky, ako sú napríklad čerešňovica, jablkovica či vínovica. Väčšina pestovateľov ovocia sa domnieva, že ak by aspoň časť svojej úrody každoročne nevypálili, bola by to večná škoda. Z toho dôvodu mnoho z nich so zberom mieri do špecializovaných páleníc, poprípade si ovocné pálenky vypália doma.
Viac o ovocných destilátoch sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Nezáleží

Výrobca Všetko

Nezáleží

Druh alkoholu Všetko

Nezáleží

Obsah alkoholu % Všetko

Nezáleží

Balenie Všetko

Nezáleží

Objem Všetko

Nezáleží

Ročník Všetko

2022 (3)

Krajina Všetko

Nezáleží
Zrušiť filtre
Ročník 2022
Druh alkoholu
Destilát
Krajina
Slovensko
27,56 s DPH
22,41 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-14761
Druh alkoholu
Destilát
Krajina
Slovensko
52,71 s DPH
42,85 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14763
Druh alkoholu
Destilát
Krajina
Slovensko
110,67 s DPH
89,98 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-14766
Produkty: 3 | Aktuálna strana: 1/1

Výroba ovocných destilátov

V prípade, že si necháte ovocný destilát vyrobiť z vlastného ovocia, môžete tak podstatne ovplyvniť jej kvalitu. Aby ste si mohli kvalitnú pálenku vypáliť v domácom prostredí, musíte disponovať mnohými znalosťami, ale aj skúsenosťami s výrobou destilátov.
V opačnom prípade totiž hrozí riziko otravy metylalkoholom, ktorý pri nesprávnom výrobnom postupe vzniká v neúnosnej miere.

Tiež si však treba uvedomiť, že domáce pálenie alkoholu nie je z hľadiska zákona úplne v poriadku. Nejedná sa síce o trestný čin, ale stále zostáva priestupkom, za ktorý vám môže colná správa udeliť pokutu.

V prípade, že je ovocie už zozbierané, a tiež je vyčlenená časť na pálenie, je možné pristúpiť k prvej fáze výroby pálenky, ktorou je rmutovanie. Pri rmutovaní dochádza k rozdrveniu ovocia a vytvoreniu takzvanej brečky. Pri tých druhoch ovocia, ktoré neobsahujú dostatočné množstvo vody, je nutné pridať vodu. V tejto podobe sú totiž cukry, na ktorých si v ďalšej fáze pochutnajú kvasinky, najprístupnejšie.

Pri výrobe naozaj kvalitných a chutných ovocných páleniek sa používajú na tento účel ušľachtilé vínne kvasinky. Pokiaľ nie sú k dispozícii vínne kvasinky, je možné použiť liehovarnícke kvasinky.

Pri procese kvasenia dochádza k premene jednoduchých cukrov na oxid uhličitý a etanol. Pri alkoholovom kvasení (fermentácii) však nevznikne požadované množstvo alkoholu. Z toho dôvodu je potrebné prejsť k ďalšej fáze výrobného procesu, ktorou je destilácia.

Približne po 14 dňoch po ukončení procesu kvasenia sa pristúpi k destilácii, ktorá zaistí požadovaný obsah alkoholu v pálenke. Destilácia je vykonávaná v rôznych destilačných prístrojoch, a to vo väčšine prípadov dvojfázovo. Ako ideálna koncentrácia alkoholu, ktorý je určený na konzumáciu, sa uvádza obsah alkoholu približne 47 %.

Pri vyššej koncentrácii alkoholu trpí hlavne aróma ovocnej pálenky, pri nižšej koncentrácii však pálenka bude príliš vodnatá.

Na zníženie koncentrácie alkoholu sa potom používa najčastejšie destilovaná alebo mäkká studničná voda, na zvýšenie koncentrácie alkoholu potom lacnejší čistý lieh.

V prípade, že hotový destilát obsahuje zákal, musí sa pristúpiť k filtrácii alebo číreniu. Na filtráciu sa najčastejšie využíva filtračný papier alebo drevené uhlie, a to v závislosti od miery zákalu. Na čírenie sa používa uhličitan horečnatý, alebo mlieko, ktoré sú na tieto účely veľmi praktické.

Aby ste dosiahli harmonickejšiu chuť pálenky, mala by sa nechať pálenka dozrieť. Zrenie môže prebiehať v sklenených demižónoch, kde zrenie prebieha veľmi pomaly, alebo v drevených sudoch, v ktorých je zrenie oveľa rýchlejšie. Pórovitosť dreva umožňuje lepší prístup vzduchu, ktorý je pre zrenie pálenky kľúčový. Počas zrenia sa destilát vyparuje, čo je obdobný jav ako pri zrení whisky či koňaku a hovorí sa tomu „anjelská daň“.

Druhy páleniek

Zo sliviek či sliviek a blúm sa vypália slivovice, z hrušiek zase hruškovice, z marhúľ marhuľovice. Z jabĺk sa zase vyrobia jablkovice, ktorým sa v oblasti Dolnej Normandie hovorí calvados.

Z vína je potom možné vyrobiť vínovicu, poprípade jej kvalitnejšiu formu, ktorou je brandy. Pálením je však možné spracovať aj ďalšie ovocie, pri ktorom by sme to veľmi nečakali, a to napríklad maliny, egreše, figy či jarabiny. Pálenka tak nemusí byť iba zo sliviek, jabĺk či marhúľ.

Každá správna pálenka by mala chutiť po ovocí, z ktorého bola vyrobená. V prípade, že sú chuť i arómu prebité liehom, potom nejde o kvalitnú pálenku, ktorej bola venovaná zodpovedajúca starostlivosť.

Metylalkohol a pálenky

Ako je to s domácim pálením a rizikom otravy? Pri bežnom pálení vzniká metylalkohol, pokiaľ je však pálenie vykonávané odborne a hlavne správne, vzniká ho neškodné množstvo, ktoré je stanovené do 12 gramov na liter čistého destilátu. Toto množstvo nijako neohrozuje ľudské zdravie, pokiaľ je však pálenka vyrábaná neodborným spôsobom, ak tomu ešte na pochybných destilačných prístrojoch, riziko vzniku metylalkoholu značne rastie.

Je teda lepšie svoje ovocie zveriť do rúk skutočných odborníkov, ktorí pálenku vyrobia v k tomu zriadených oficiálnych páleniciach, poprípade si tú najkvalitnejšiu pálenku vybrať v našom e-shope.

Ak máte radi ostrú a zároveň jemnú a lahodnú chuť, vyskúšajte ovocné pálenky. Ovocné pálenky Vás príjemne zahrejú a spríjemnia Vám chvíle s rodinou, priateľmi či kamarátmi. Zároveň môžu slúžiť aj ako prevencia proti rôznym infekciám a chorobám.

Ovocné pálenky sú vedľa vína typickým alkoholickým nápojom a majú charakteristickú chuť aj vôňu. Výroba ovocných destilátov je zložitý a dlhý proces, avšak výsledný produkt je ohromujúci. Vyskúšajte niektorý z ovocných destilátov aj Vy. Spokojnosť je zaručená!

Slivovica je v Česku veľmi obľúbená a nie je sa čomu diviť. Kúzlo slivovice spočíva v samotnej výrobe, jej konzumácii a v neposlednom rade aj v jedinečnosti miesta, z ktorého slivovica pochádza. Ak by ste zavítali na Moravu, určite by ste nemali o tento jedinečný nápoj vynechať.

Objednajte si slivovicu z nášho e-shopu a podľahnite tradičnej chuti tohto unikátneho nápoja.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.