Nízkohistamínové víno | 11.5
Histamín je látka, ktorá sa vo víne vyskytuje prirodzene. Niektorí z nás však trpia alergiou, nazývanou histamínová intolerancia. Vína, ktoré vinári na základe rozborov deklarujú ako nízkohistamínové (niektorí ich nazývajú aj antihistamínové), teda s minimálnym množstvom histamínu uvádzame práve v tejto sekcii.
Výber vína môže ovplyvniť aj náš zdravotný stav, niektorí ľudia majú histamínovú intoleranciu. Problém v strave spôsobuje aminokyselina histamín, na ktorú je víno bohaté. Avšak špeciálnou výrobou sa dá docieliť, minimálne množstvo histamínu vo vínach ktoré nesú názov bez histamínové resp. vína s nízkym obsahom histamínu a teda sú vhodné na konzumáciu aj pre ľudí trpiacich intoleranciou.
Záleží na spôsobe pestovania hrozna, ale aj samotnej výrobe vína. Označenie obsahu histamínu je na etikete vína.