Nealkoholické víno
Chcete si pripiť ale práve robíte v ten deň šoféra, alebo neviete čo piť keď nepijete? Pripravili sme si pre vás novinku vo svete vína: nealkoholické víno! Nealkoholické víno (presnejšie dealkoholizované víno) sa získava z klasického vína. Šetrným procesom dealkoholizácie sa z vína oddelí alkohol tak, aby bola zachovaná nepozmenená charakteristika pôvodného vína. Chutí takmer na nerozoznanie od klasických alkoholických vín a určite si ho zamilujete.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Nie vždy si môže človek dopriať pohárik dobrého vína. Nájdu sa situácie, kedy to jednoducho nejde. Situácia, kedy aj deci je veľa. Aj v takých chvíľach našťastie existuje riešenie. Nealkoholické víno, ktoré ocenia vodiči, tehotné ženy aj tí, ktorí alkohol vôbec nepijú. Alebo jednoducho ktokoľvek, kto nie je s alkoholom kamarát.
Niektorí vinári našťastie myslia na všetko. Tiež na nealko vína. A bavíme sa o vínach, ktoré sa pýšia plnohodnotnou vôňou, chuťou aj farbou. Ak si chcete skutočne pochutnať a prakticky nespoznať rozdiel, vyskúšajte nealkoholické vína Carl Jung alebo Vintense. Každý dúšok si nesmierne užijete.
Nealko vína sa vyrábajú rovnako ako tie bežné
Dobrá správa pre milovníkov vína je, že aj tie nealkoholické sa vyrábajú obvyklým spôsobom. Súčasťou procesu je aj kvasenie, počas ktorého vzniká alkohol. Ten sa odstraňuje až v posledných fázach výroby, ešte než sa nealkoholické víno dostane do fliaš.
Podľa zákona je nealkoholické víno nápoj z vína, u ktorého bol obsah alkoholu znížený pod 0,5 %. Obsah zvyškového cukru by nemal prevýšiť 75 gramov na liter. Je možné pridávať oxid uhličitý a prírodné aromatické látky a prírodne identické aromatické látky.
Ako sa z nealkoholických vín dostane preč alkohol?
Existuje mnoho spôsobov, ako urobiť z alkoholického vína nealkoholické. Medzi najznámejšie patrí vákuová destilácia, reverzná osmóza a dvojfázová vákuová extrakcia. Pri vákuovej destilácii sa víno vo vákuu zahrieva na teplotu 25 až 30 °C, kedy sa odparuje alkohol.
Reverzná osmóza znamená prietok vína cez jemný filter, ktorým prejde iba voda a alkohol. Alkohol sa odstráni destiláciou. Odfiltrované aromatické zlúčeniny sa vrátia späť do dealkoholizovanej tekutiny. A nealkoholické víno je na svete.
Najúčinnejšou metódou je vákuová extrakcia. V prvej fáze sa z vína získajú aromatické látky. Až potom príde na rad zvýšenie teploty a odstránenie alkoholu. Aromatické látky sa pridajú späť do vína a kvalitné nealko víno je hotové. Týmto postupom sa zachováva najviac aromatických látok a nealkoholické víno sa úplne podobá pôvodnému.
Carl Jung – priekopník výroby nealko vín
Vinárstvo Carl Jung sídli na zámku Boosenburg v malebnom mestečku Rüdesheim am Rhein. Prvé patentované nealkoholické víno sa tu vyrobilo už v roku 1908. Výrobný proces síce počas desiatok rokov prešiel mnohými inováciami, ale toto nealkoholické víno dlhodobo patrí medzi najobľúbenejšie nielen v Európe. Veď už pri prohibícii v USA bolo významným vývozným artiklom.
Táto značka nealkoholických vín však nie je jediná. Stále viac výrobcov pridáva do svojej ponuky nealko vína.