Nealko | Almave
Bez alkoholu to nikdy nebude ono… To platilo možno skôr, ale dnešné nealkoholické destiláty vás milo prekvapia. Sú parádnou alternatívou k alkoholickým nápojom, ktoré kde kto nechce alebo nemôže piť. Tých situácií je niekoľko. Máte chuť na dobrý drink, ale potrebujete mať čistú hlavu. Večer musíte šoférovať, ale na suchu zostať nechcete… Pre všetky tieto a ďalšie prípady sú tu naše nealko destiláty.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Mnoho ľudí hľadá v dnešnej dobe zdravšie alternatívy k tradičným alkoholickým nápojom, a tak nie je divu, že sa nealkoholické destiláty stávajú stále obľúbenými. Možno sa pýtate, čo presne je, ako sa vyrába nealkoholická vodka, nealkoholický gin, nealko whisky alebo nealko rum, a v čom môže byť ich konzumácia prínosná? Práve v tomto článku vám prinášame všetky dôležité informácie o nealkoholických destiláciách.
Čo sú nealkoholické destiláty?
Áno, v živote nás stretne mnoho príležitostí, keď siahneme po poháriku niečoho dobrého a pripijeme si. Nie vždy je ale vhodné, aby obsah daného pohárika bol alkoholický. Dôvodov môže byť hneď niekoľko. Užívanie liekov, tehotenstvo, šoférovanie, alebo len nechcete piť alkohol. Popularita nízkoalkoholických alebo úplne nealkoholických destilátov, rovnako tak, ako nealkoholických vín, sa rok od roku zvyšuje. Tieto produkty si vydobyli neotrasiteľnú pozíciu na pultoch obchodov i v nápojových lístkoch v menu. Existujú dva hlavné druhy nealkoholických destilátov. Dealkoholizované alebo odalkoholizované destiláty a výrobky, ktoré sú už od začiatku tvorené na báze vody. Rovnako tak, ako u alkoholických nápojov, platí aj u tých nealkoholických, že na trhu stretávame rôznu kvalitu i cenu produktov.
Proces výroby nealkoholických destilátov
Výrobný proces nealko destilátov sa skladá z niekoľkých krokov. Každý z nich by sám o sebe mohol slúžiť na výrobu nealkoholického nápoja. Často je to ale ich kombinácia, ktorú výrobcovia využívajú, aby vytvorili čo najkvalitnejší produkt. Aj z dôvodu zložitosti celého výrobného procesu sa ceny nealkoholických destilátov pohybujú na úrovni svojich alkoholických alternatív.
Macerácia
Macerácia je proces namáčania ingrediencií v tekutine, čím sa ich chuť prenáša do tekutiny. Rovnako funguje napríklad príprava čaju. Pri výrobe nealkoholických nápojov teda výrobcovia pridávajú ingrediencie v mletej alebo nasekanej podobe do tekutiny s nízkou koncentráciou vody. Takou tekutinou môže byť šťava, alkohol (ktorý sa potom oddestiluje) alebo glycerín. Chute ingrediencií sa postupom času prenášajú do zvolenej tekutiny vďaka procesu, ktorý sa nazýva osmóza.
Veľkú úlohu zohráva teplota, pri ktorej sa chute látok prenášajú. V teplejšom prostredí prebieha macerácia rýchlejšie a môže sa uvoľňovať viac chuti. Ale veľmi vysoká teplota škodí napríklad bylinkám, takže je dôležité ju prispôsobiť konkrétnym ingredienciám. Po dokončení macerácie stačí zmes poriadne precediť a zostane lahodná chuť.
Destilácia
Väčšina nealkoholických destilátov vzniká, ako už názov napovedá, predovšetkým destiláciou. Destilovať môžeme takmer čokoľvek v tekutej podobe. Pri tomto technologickom procese sa totiž oddeľujú kvapaliny s rôznou prchavosťou. Kvapalina v zbernej banke potom býva výraznejšia. Nosičom aromatických látok môže byť alkohol, glycerín, rovnako dobre to ale môže byť napríklad voda.
Postup destilácie nealko destilátov je veľmi podobný ako u tých alkoholických. Ich základom ale nie je skvasená ovocná šťava, obilie ani melasa. Býva to väčšinou macerát látok, ktoré chceme do tekutiny premietnuť. Pokiaľ je tento macerát alkoholický, tak sa destiláciou môže dealkoholizovať. Keďže sa alkohol odparuje pri nižšej teplote ako voda, tak sa v určitom bode zo zmesi odparí a zostane tekutina s minimálnym zvyškovým obsahom alkoholu (do 0,5 %). Pri destilácii nealkoholického macerátu sa zvýraznia všetky použité chute a pokiaľ žiadny alkohol do procesu nevstúpil, nemôže byť ani na jeho výstupe.
Infúzia
Infúzia je postup, ktorý je veľmi podobný macerácii. Presnejšie povedané, macerácia je jednou z foriem infúzie. Ide tiež o prenášanie chutí a aróm do tekutiny a existuje viacero metód, ako infúzovať. V prípade výroby nealko destilátov sa najčastejšie môžeme stretnúť s parnou infúziou.
Pri destilácii sa tekutá látka mení na plynnú, ktorá stúpa. V destilačnom zariadení potom môže byť v rôznej výške umiestnený kôš s kvetinami alebo bylinami, ktorým páry prechádzajú a získavajú ich chuť. Pary potom v ďalšej časti opäť menia svoje skupenstvo na kvapalné, ale už ochutené zvolenými ingredienciami.
Perkolácia
Robíte si doma filtrovanú alebo prekvapkávanú kávu? Tak to je vlastne princíp perkolácie. Vo filtri sú umiestnené ingrediencie, ktorých chute a arómy si prajeme premietnuť do tekutiny. Daná tekutina, v tomto prípade najčastejšie čistá voda, sa zaleje cez zmes a nechá sa po dobu niekoľkých hodín prekvapkávať cez. Rovnako ako pri macerácii, aj tu je dôležitá teplota, pri ktorej proces prebieha, kvôli použitým ingredienciám.
Perkolácia je ďalším druhom infúzie a pre niektoré látky môže byť vhodnejšie ako macerácia alebo parná infúzia. Výrobcovia musia sami zvoliť, aké látky chcú do výslednej tekutiny premietnuť a aká forma prenesenia chuti je pre danú ingredienciu najvhodnejšia.
Lisovanie za studena
V tomto prípade ide o proces extrakcie olejov a aróm látok za aplikácie tlaku. A bez použitia tepla. Veľa ingrediencií pri zvýšení teploty uvoľňuje nežiaduce chute a preto sa na tieto delikátne prísady aplikuje pomalý a jemný tlak, aby sa extrahovala ich šťava alebo oleje. Táto metóda je vhodná na získanie chutí napríklad kvetov alebo čerstvých bylín.
Výhody a vlastnosti nealko destilátov
Odborné štúdie nás presviedčajú o tom, že požívanie alkoholu v akomkoľvek množstve negatívne pôsobí na naše zdravie. Samozrejme čím väčšie množstvo, tým horšie. Destiláty bez alkoholu sú teda vhodnou voľbou pre všetkých, ktorí preferujú zdravý životný štýl. Ale tiež sú skvelou alternatívou pre všetkých, ktorí si sem tam pohárik dajú, len práve nemôžu. Presladené malinovky, ovocné džúsy, nealkoholické pivo alebo jednoduchá voda už nie sú jediné možnosti na nápojových lístkoch.
Alkohol tiež nie je práve vhodný, ak si strážite svoju váhu. Gram alkoholu obsahuje zhruba 7 kalórií a na panák (0,04 l) destilátu so silou 40% to vychádza na cca 90 kcal. Na porovnanie malé pivo (0,3 l) „desiatka“ v sebe ukrýva približne 111 kcal a malinovka „do štvorky“ (0,4 l) má cca 100 kcal. Čím nižší obsah alkoholu, tým nižší je aj obsah kalórií.
Nealko destiláty môžu na druhú stranu tiež obsahovať malé množstvo cukru (cukor je dobrým nositeľom chuti), takže ich kalorická hodnota nie je nulová a sú primárne určené na použitie v miešaných nápojoch a nealkoholických koktailoch, takže do rovnice vstupujú aj ďalšie použité ingrediencie. Avšak stále nealko Cuba Libre alebo nealko Mojito budú z hľadiska kalórií menej náročné. Inak budú vyzerať rovnako ako ich alkoholické náprotivky a vy budete mať čistú hlavu aj po ich požití.
Použité suroviny
V nealkoholických destilátoch sú použité prírodné esencie a arómy rastlinných látok, ktoré majú priblížiť chuť ich alkoholickým náprotivkom. Tieto chuťové látky sú potom podporené minimálnym množstvom cukru a konzervantmi. Pri alternatívach k rumom a whisky sú potom do celého mixu pridané ešte prírodné farbivá pre tmavú farbu, ktoré inak destiláty získavajú zo zrenia v sude.
Výrobcovia sú rôzni vo všetkých odvetviach a ani pri nealkoholických destilátoch nemôžeme generalizovať a hádzať všetkých do jedného vreca. Niektorí používajú kvalitnejšie suroviny a menej stabilizátorov, iní nie. Pravdou ale je, že alkohol je sám o sebe výborným konzervantom, ktorý v tomto prípade chýba. Väčšina výrobcov nealko destilátov sa preto zhoduje v tom, že po otvorení fľaše je vhodné jej obsah skonzumovať v priebehu niekoľkých týždňov (priemerne sa udávajú asi 2 mesiace), aby bola kvalita čo najvyššia.