London Dry Gin | J.Rose
London dry gin patrí medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie druhy ginu. Tento gin môže mať jemnú bylinkovú príchuť, ktorá vzniká pri samotnej destilácii nápoja. Aby sa mohol označovať týmto názvom, nesmú byť doň po destilácii pridané žiadne ďalšie príchute či farbivá. Jednoznačne v ňom musí byť cítiť borievka a aj napriek tomu, že má vo svojom mene názov hlavného mesta Anglicka, môže sa pokojne vyrábať aj v iných regiónoch.
Viac sa o gine dočítate v texte nižšie pod produktami.
Veľa ľudí si myslí, že London Dry Gin musí byť vyrobený v hlavnom meste. Ale nie je to pravda. Tak si poďme rozobrať, o čo presne ide. Je ťažké predstaviť si mesto, ktoré si ľudia spájajú s ginom viac ako Londýn. Od éry „Gin Craze“ v prvej polovici 18. storočia, keď sa hlavné mesto Anglicka stalo epicentrom borievkového chaosu, až po remeselnú revolúciu, ktorá pravdepodobne začala, keď sa Sipsmiths stal prvým liehovarom, ktorý používal medené nádoby. Londýn a gin sú prepojené rovnako ako gin s tonikom.
Každý, kto čo i len zbežne pozná gin, už určite počul o pojme London Dry Gin. Je to fantastická kategória alkoholu, ale jej názov nie je práve užitočný. Nehovorí vám nič o štýle týchto ginov a zavádzajúc naznačuje, že musia byť vyrobené v Londýne. Pravidlo č. 1 London Dry Ginu je nasledovné – nemusí byť vyrobený v Londýne. Opakujeme – London Dry Gin môžete vyrobiť v Liverpoole, Bombaji alebo Nemecku. Nie je dôležité, kde to urobíte, ale ako.
Čo je to London Dry Gin?
Termín London Dry Gin je najužší a najprísnejší z kategórií destilovaných ginov a je to označenie procesu. To znamená, že technicky nezaručuje chuť, pretože ide o subjektívny a dosť nevynútiteľný štandard, hoci širšia kategorizácia ginu vyžadujúca prevažne borievkovú príchuť a spôsob, akým možno dosiahnuť príchuť pri výrobe London Dry Ginu, znamená, že zvyčajne treba očakávať určitý štýl. Opäť to nie je ani geografické označenie.
Ako sa destiluje London Dry Gin?
Namiesto toho séria nariadení EÚ zavedených vo februári 2008 nariaďuje, že London Dry Gin sa musí vyrábať výlučne destiláciou etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu bez stopy metanolu. Musí sa tiež destilovať na počiatočný obsah alkoholu najmenej 96 %. To je skutočne možné len v kolóne a dosiahnutie tejto sily znamená, že základom London Dry Ginu je neutrálna liehovina. Zákon potom stanovuje, že liehovina sa musí znova destilovať na najmenej 70 % „v prítomnosti borievky obyčajnej (Juniperus communis L.) a iných rastlinných látok. Akékoľvek ďalšie príchute musia pochádzať z destilácie „prírodných rastlinných materiálov“. Po destilácii výrobcovia potom zriedia gin pred plnením do fliaš vodou. Predpisy pre London Dry Gin uvádzajú, že minimálna sila, na ktorú sa môže fľašovať, je 37,5 % a nesmú sa pridávať žiadne umelé prísady (arómy alebo farbivá). Aby sa splnilo označenie „suché“ (dry), nemôže byť gin sladený sladidlami v množstve väčšom ako 0,1 gramu na liter.
Odkiaľ pochádza názov London Dry Gin?
Tak prečo sa to vôbec volá London dry gin? Musíme tu trochu cestovať v čase. Počas veľkej časti svojej ranej histórie sa gin vo všeobecnosti vyrábal tak surovo, že na to, aby bol chutný, boli potrebné rastlinné látky so sladiacimi vlastnosťami a zvyčajne pridanie cukru alebo medu po destilácii. Keď však bol v roku 1832 predstavený stále destilačný prístroj Coffey, liehovarníci dokázali získať konzistentný neutrálny alkohol, z ktorého sa dal vyrobiť kvalitný nesladený gin. Tento nový štýl si rýchlo získal popularitu a bol nazvaný „dry gin“. Keďže väčšina výrobcov sídlila v Londýne, onedlho sa začal používať výraz „London Dry Gin“, výraz „London Dry“ je v konečnom dôsledku trochu zložitý, ale užitočný rozdiel. V premenlivom, experimentálnom svete ginu regulovaná kategória nezakazuje inováciu, ale pôsobí ako kontext, na ktorý sa spotrebitelia môžu spoľahnúť, aby zaručili, že dostanú liehovinu s profilom a charakterom, ktorý majú radi. Zabezpečuje predovšetkým to, že aróma ginu musí byť úplne vytvorená v procese destilácie. Keď sa to robí správne, často sa to považuje za vrchol destilácie ginu. V konečnom dôsledku záleží na osobnom vkuse, či sa vám gin, ktorý sa metódou London Dry Gin vyrába, páči alebo nie. Ale nezabudnite – London Dry Gin nemusí byť vyrobený v Londýne.