Koňak | Ročníkové

Pravý koňak pochádza z okolia mesta Cognac a vyrába sa z bieleho hrozna vínnej révy, konkrétne z odrôd Ugni Blanc, Folle Blanche alebo Colombard. Zrenie prebieha najmenej 2 roky v dubových sudoch. Na etikete môžete vždy vidieť aj skratku, ktorá prezradí dĺžku zrenia - VS (zrenie aspoň 2 roky), VSOP (zrenie aspoň 4 roky), XO (zrenie aspoň 10 rokov), XXO (koňaky staršie ako 14 rokov).
Viac o koňaku sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Druh alkoholu Všetko

Druh koňaku Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Ročník Všetko

Dĺžka zrenia Všetko

Krajina Všetko

Zrušiť filtre
Druh alkoholu
Koňak
Dĺžka zrenia
22 rokov
Krajina
Francúzsko
148,92 s DPH
124,10 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-7625
Druh alkoholu
Koňak
Dĺžka zrenia
8 rokov
Krajina
Francúzsko
54,08 s DPH
45,07 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-13491

Koňaky ročníkové

Meukow Palme d'Or 1988 53% 0,7l

Druh alkoholu
Koňak
Dĺžka zrenia
35 rokov
Krajina
Francúzsko
259 s DPH
215,83 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-13589
Druh alkoholu
Koňak
Dĺžka zrenia
10 rokov
Krajina
Francúzsko
134,33 s DPH
111,94 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14452
Produkty: 4 | Aktuálna strana: 1/1

Na etikete môžete vždy vidieť aj skratku, ktorá prezradí dĺžku zrenia:
VS (very special) – zrenie najmenej 2 roky
VSOP (very superior old pale) alebo Réserve – zrenie najmenej 4 roky
XO (extra old) – minimálna doba zrenia 10 rokov
XXO (extra extra old) - nová kategória koňakov, zavedená v roku 2018 na označenie koňakov starších ako 14 rokov.

Koňak je obvykle zmes rôznych ročníkov, najčastejšie odrody Ugni Blanc a je dvakrát destilovaný.
Zreje v dubových sudoch najmenej 2 roky od konca destilačnej sezóny, ktorá začína od 1. apríla nasledujúceho roku po zbere.
Koňak je buď zmes rôznych ročníkov (najbežnejšie dostupný koňak), zmes rôznych destilácií jedného ročníka, alebo ročníkový z jednej konkrétnej destilácie.

Ako sa koňak vyrába

Je zaujímavé, že taký lahodný skvost, ako je koňak sa vyrába z vína, ktoré za veľmi nestojí. Ide o biele víno nebývalej kyslosti, ktoré je veľmi suché a ako víno nepiteľné. Aj práve preto sa skvele hodí na destiláciu a následné zrenie.

Vyrába sa dvojitou destiláciou prekvaseného hroznového muštu, pri ktorej sa používajú tradičné medené destilačné prístroje kotlíkového typu. Po prvej destilácii má pálenka 30% alkoholu, po druhej sa získa 70% koňak. Ďalšou zaujímavosťou je, že na liter koňaku je potrebných deväť litrov vína.

Najznámejší výrobcovia koňaku

Medzi najznámejších výrobcov koňaku patria Hennessy, Rémy Martin či Courvoisier, ktorí majú mnohoročnú históriu a stoja pri výrobe koňaku už od začiatku jeho éry.

Pravidlá pre správnu degustáciu

Pitie koňaku sa nijako zvlášť nelíši od konzumácie brandy. Najlepšie si ho vychutnáte pri teplote okolo 19 °C, a to z tzv. koňakovky, teda pohára s krátkou nožičkou a zúžením pri okraji. Koňak sa teší veľkej obľube po celom svete a svojim objemom, ktorý sa ročne vyrobí, mnohonásobne prevyšuje svojho zabúdanejšieho brata armaňaka.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.