- Úvod
- >>
- Koňak
Koňak | 0.05
Pravý koňak pochádza z okolia mesta Cognac a vyrába sa z bieleho hrozna vínnej révy, konkrétne z odrôd Ugni Blanc, Folle Blanche alebo Colombard. Zrenie prebieha najmenej 2 roky v dubových sudoch. Na etikete môžete vždy vidieť aj skratku, ktorá prezradí dĺžku zrenia - VS (zrenie aspoň 2 roky), VSOP (zrenie aspoň 4 roky), XO (zrenie aspoň 10 rokov), XXO (koňaky staršie ako 14 rokov).
Viac o koňaku sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Na etikete môžete vždy vidieť aj skratku, ktorá prezradí dĺžku zrenia:
VS (very special) – zrenie najmenej 2 roky
VSOP (very superior old pale) alebo Réserve – zrenie najmenej 4 roky
XO (extra old) – minimálna doba zrenia 10 rokov
XXO (extra extra old) - nová kategória koňakov, zavedená v roku 2018 na označenie koňakov starších ako 14 rokov.
Koňak je obvykle zmes rôznych ročníkov, najčastejšie odrody Ugni Blanc a je dvakrát destilovaný.
Zreje v dubových sudoch najmenej 2 roky od konca destilačnej sezóny, ktorá začína od 1. apríla nasledujúceho roku po zbere.
Koňak je buď zmes rôznych ročníkov (najbežnejšie dostupný koňak), zmes rôznych destilácií jedného ročníka, alebo ročníkový z jednej konkrétnej destilácie.
Ako sa koňak vyrába
Je zaujímavé, že taký lahodný skvost, ako je koňak sa vyrába z vína, ktoré za veľmi nestojí. Ide o biele víno nebývalej kyslosti, ktoré je veľmi suché a ako víno nepiteľné. Aj práve preto sa skvele hodí na destiláciu a následné zrenie.
Vyrába sa dvojitou destiláciou prekvaseného hroznového muštu, pri ktorej sa používajú tradičné medené destilačné prístroje kotlíkového typu. Po prvej destilácii má pálenka 30% alkoholu, po druhej sa získa 70% koňak. Ďalšou zaujímavosťou je, že na liter koňaku je potrebných deväť litrov vína.
Najznámejší výrobcovia koňaku
Medzi najznámejších výrobcov koňaku patria Hennessy, Rémy Martin či Courvoisier, ktorí majú mnohoročnú históriu a stoja pri výrobe koňaku už od začiatku jeho éry.
Pravidlá pre správnu degustáciu
Pitie koňaku sa nijako zvlášť nelíši od konzumácie brandy. Najlepšie si ho vychutnáte pri teplote okolo 19 °C, a to z tzv. koňakovky, teda pohára s krátkou nožičkou a zúžením pri okraji. Koňak sa teší veľkej obľube po celom svete a svojim objemom, ktorý sa ročne vyrobí, mnohonásobne prevyšuje svojho zabúdanejšieho brata armaňaka.