Boulard XO - poškodený obal 40% 0,7l
Boulard XO - poškodený obal 40% 0,7l - produkt s poškodeným kartónovým obalom.
Calvados Boulard XO sa vyrába výhradne z rôznych zmesí Pays d'Auge vo veku 8 až 20 rokov. Vytvorenie tohto perfektného calvadosu si vyžaduje starostlivý výber zmesí a ich správnu kombináciu v rôznych pomeroch. Boulard XO má silné telo, jantárovú farbu a je určený na pomalé vychutnávanie bez ľadu. Je charakteristický pre svoju bohatú a ucelenú chuť plnú pražených mandlí a zrelých jabĺk. Má elegantný medový záver, v ktorom popri chuti zrelých jabĺk rezonujú aj ľahké tóny orieškov.
Vyrába sa destilácou skvaseného jablčného muštu. Základná zmes sa dvakrát vydestiluje a necháva sa dozrieť v dubových sudoch. Podľa francúzskych zákonov musí zrieť najmenej dva roky v dubových sudoch. Calvados Boulard XO sa vyrába výhradne z rôznych zmesí Pays d'Auge vo veku 8 až 20 rokov. Vytvorenie tohto perfektného calvadosu si vyžaduje starostlivý výber zmesí a ich správnu kombináciu v rôznych pomeroch.
Značku Calvados Boulard založil Pierre-August Boulard v roku 1825. Od tohto roku píše svoju históriu a dnes v 5.generácii rodinnú tradíciu rozvíja Vincent Boulard. Pálenka z jabĺk sa, samozrejme, páli v rôznych oblastiach Európy, no calvados je spomedzi nich najvyberanejší. Špecifickú chuť mu dodáva predovšetkým normandská pôda, bohatá na riečne bahno, bridlicu, kremeň a íl, ktorá ovplyvňuje chuť jabĺk - ich vybrané šľachtené odrody majú bohatý obsah tanínov, a tie su dôležité pre zachovanie aromatických látok. Íl síce nieje veľmi úrodný, ale jablkám dodáva veľmi špecifickú chuť. Pre calvados sa vyberajú predovšetkým jesenné a zimné odrody, zbierané od októbra do decembra.
Drevo na sudy pre Calvados Boulard sa používa z bohatých dubových lesov v oblastiach Troncais, Nevers Vosges, Limousine. Tradíciu ich vysádzania založil Ľudovít XIV., ktorý potreboval kvalitné drevo na budovanie vojnových lodí. Keďže kvalitný materiál poskytujú najmä 100 a viacročné duby, rozhodol sa zakladať dubové lesy po celej krajine, mysliac ďaleko dopredu aj na nasledujúce generácie.
Názov nesie podľa normandskej oblasti Calvados vo Francúzsku a táto je pomenovaná podľa španielskej lode „El Calvador“ ktorá stroskotala na francúzskom skalnatom pobreží. Na výrobu Calvadosu sa môže používať okolo 50 druhov jabĺk, vďaka čomu jeho chuť môže byť rozdielna od sladších a ľahších druhov po suchšie a pikantnejšie.
Farba: Jantárová
Vôňa: Ovocná, komplexná, pražené mandle, ľahké drevené tóny, nádych briošky
Chuť: Jemná, vyvážená, ľahká, oriešková, vanilková, jablková
Záver: Dlhý