Blended Rum | Red Rope
Označenie pre väčšinu rumov. Rumy vo finálnom blende môžu pochádzať od jedného, ale aj viacero výrobcov a veľmi často tiež obsahujú rumy rozdielneho veku a zrenia.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Blending je umením, ktoré nie je limitované len na rumový svet. Ostatné destiláty, vína, parfumy, káva alebo čaje môžu byť tiež blendované. Podstatou je zmiešanie látok s rôznym charakterom tak, aby sa docielilo požadovaného výsledku a chuťového zážitku.
U rumov to môže byť napríklad zjemnenie príliš starého drevitého rumu mladším, ktorý do blendu prispeje svojim sviežim, ovocným charakterom. Cieľom je taktiež vytvárať konzistentnú chuť daného plnenia značky, aj keď je každá várka vyrábaná z iných zásob. Zodpovedný za tento proces je master blender.
Blendovanie barbadoského rumu
Hoci história rumu na Barbadose siaha až do roku 1640, história blendovania barbadoského rumu je oveľa kratšia. Všetko pravdepodobne odštartoval trochu zvláštny zákon, ktorý zakazoval páleniciam predávať rum v menšom množstve ako 10 galónov (približne 40 litrov). Nebolo mnoho ľudí, ktorí by si mohli dovoliť kúpiť také množstvo rumu naraz, alebo by mali inú možnosť, ako ho dopraviť domov.
Tu prichádzajú na scénu blenderi, v tom čase skôr obchodníci. Ľudia, ktorí mali svoje obchodíky či predajné miesta na trhoch, kupovali súdky z rôznych plantáží, miešali ich podľa vlastnej receptúry a predávali pod svojou značkou. Jedným z najznámejších bol Martin Doorly. Rumová značka Doorly's aktuálne patrí do portfólia rumov destilérky Foursquare.
Čo znamená blended rum
Podstatou procesu je výber a miešanie rumov, ktoré majú čiastočne odlišný charakter (chuť, vôňu, farbu, vek), tak, aby sme vytvorili nami požadovaný profil výsledného rumu. Napríklad „ťažký“ rum plný chutí a vôní môže byť pre väčšinu konzumentov veľmi silný. Pokiaľ ho však zmiešame s rumom „ľahkého“ charakteru, výsledkom bude zjemnenie onoho ťažkého charakteru na úroveň, ktorá bude pre ľudí prijateľná. V praxi sú finálne produkty zložené z mnohých rôznych rumov napríklad rôznej doby zrenia alebo aj pôvodom z rôznych destilériek. Výsledkom by mal byť produkt konzistentnej kvality, ktorý bude chutiť širšiemu spektru zákazníkov. Prípadne bude niečím zaujímavý, odlišný od ostatných rumov na trhu.
U rumov sa často môžeme stretnúť aj s pojmom Solera. Ide o typ zrenia rumov v sudoch a ich kontinuálneho blendovania. Pomenovanie Sistema Solera je odvodené od španielskeho „suelo“ = krajina, pôda. Preto sa ako Solera označuje posledný/najnižší rad. Z posledného radu sudov sa odčerpáva časť obsahu na fľašovanie a dopĺňa sa z vyššie postaveného radu mladším destilátom. Posledný rad sudov sa nikdy celý nevyčerpá a preto je z dlhodobého hľadiska zaistená kontinuálna chuť výsledného produktu.
Master Blender a jeho práca
Ak začína master blender miešať nový blend, zameria sa na vône jednotlivých vzoriek. Poskladá si ich podľa ich profilu a podľa toho, ako sa navzájom dopĺňajú. Na vytvorenie bázy používajú najviac intenzívnu arómu ovocia, sušeného ovocia a kvetov. Harmónia sa môže snažiť dosiahnuť pridaním sviežich, bylinných tónov či korenia. Posledný dotyk majster pridáva tými najťažšími vôňami dreva, kože alebo kávy. Rovnako ako výber jednotlivých rumov je dôležité aj ich použité množstvo v konečnom blende. Ten môže byť zložený z niekoľkých mála vzoriek, ale aj z niekoľkých desiatok.
Finálna časť blendingu
Akonáhle sú vhodné vzorky rumu vybrané a ich množstvo v blende je určené, môže sa prejsť k samotnému miešaniu. Niektoré destilérky preferujú miešať jednotlivé vzorky postupne a jednotlivo, niektoré naopak pristupujú k ich miešaniu naraz vo veľkej kadi. Nakoniec sa ešte nejaký čas nechávajú odpočívať, aby sa rozdielne typy rumov vzájomne prepojili. Tomuto procesu sa hovorí „marriage“.
Pokiaľ ihneď neprichádza fľašovanie, pálenica môže zmiešaný rum uložiť ešte na krátku dobu do použitých sudov (3-6 mesiacov). Použité sudy preto, aby sa zamedzilo ďalšiemu pôsobeniu dreva na už hotový blend a zmene chuťového profilu. Ďalej môže prebehnúť finálna filtrácia a posledným krokom je fľašovanie.
Ak je rum blendovaný zo zásob s rôznym vekom a na etikete deklaruje svoj vek, mal by byť správne označený svojou najmladšou zložkou.