Blended Rum | 38

Označenie pre väčšinu rumov. Rumy vo finálnom blende môžu pochádzať od jedného, ale aj viacero výrobcov a veľmi často tiež obsahujú rumy rozdielneho veku a zrenia.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Druh alkoholu Všetko

Druh rumu Všetko

Chuťový profil Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Dĺžka zrenia Všetko

Druh sudu/Dozrievanie Všetko

Krajina Všetko

Zrušiť filtre
Jedinečná zmes rumov starších ako 10 rokov, ktoré zreli v ex-bourbon sudoch.
Druh alkoholu
Rum
Druh rumu
Tmavý rum, Blended
Chuťový profil
Čerešňa, Dub, Káva, Sušené ovocie, Vanilka
Dĺžka zrenia
10 rokov
Druh sudu/Dozrievanie
Americký Bourbon
Krajina
Dominikánska republika
37,74 s DPH
31,45 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-5704
Prémiový rum zo zmesi rumov vyzretých v dubových sudoch až päť rokov.
Druh alkoholu
Rum
Druh rumu
Tmavý rum, Blended
Chuťový profil
Karamel, Káva, Korenie, Orechy, Sladký
Dĺžka zrenia
5 rokov
Druh sudu/Dozrievanie
Americký dub, Francúzsky dub
Krajina
Dominikánska republika
40,17 s DPH
33,48 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-17717
73,40 s DPH
61,17 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-16201
Vyrobený jedinečnou receptúrou infúzie kakaových bôbov.
Druh alkoholu
Rum
Druh rumu
Tmavý rum, Blended, Korenený rum, Ochutený rum
Chuťový profil
Cukrová trstina, Čokoláda, Kakao, Mierne sladký
Krajina
Belgicko, Guatemala
41,23 s DPH
34,36 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-17551
Produkty: 4 | Aktuálna strana: 1/1

Čo je to blending?

Blending je umením, ktoré nie je limitované len na rumový svet. Ostatné destiláty, vína, parfumy, káva alebo čaje môžu byť tiež blendované. Podstatou je zmiešanie látok s rôznym charakterom tak, aby sa docielilo požadovaného výsledku a chuťového zážitku.

U rumov to môže byť napríklad zjemnenie príliš starého drevitého rumu mladším, ktorý do blendu prispeje svojim sviežim, ovocným charakterom. Cieľom je taktiež vytvárať konzistentnú chuť daného plnenia značky, aj keď je každá várka vyrábaná z iných zásob. Zodpovedný za tento proces je master blender.

Blendovanie barbadoského rumu

Hoci história rumu na Barbadose siaha až do roku 1640, história blendovania barbadoského rumu je oveľa kratšia. Všetko pravdepodobne odštartoval trochu zvláštny zákon, ktorý zakazoval páleniciam predávať rum v menšom množstve ako 10 galónov (približne 40 litrov). Nebolo mnoho ľudí, ktorí by si mohli dovoliť kúpiť také množstvo rumu naraz, alebo by mali inú možnosť, ako ho dopraviť domov.

Tu prichádzajú na scénu blenderi, v tom čase skôr obchodníci. Ľudia, ktorí mali svoje obchodíky či predajné miesta na trhoch, kupovali súdky z rôznych plantáží, miešali ich podľa vlastnej receptúry a predávali pod svojou značkou. Jedným z najznámejších bol Martin Doorly. Rumová značka Doorly's aktuálne patrí do portfólia rumov destilérky Foursquare.

Čo znamená blended rum

Podstatou procesu je výber a miešanie rumov, ktoré majú čiastočne odlišný charakter (chuť, vôňu, farbu, vek), tak, aby sme vytvorili nami požadovaný profil výsledného rumu. Napríklad „ťažký“ rum plný chutí a vôní môže byť pre väčšinu konzumentov veľmi silný. Pokiaľ ho však zmiešame s rumom „ľahkého“ charakteru, výsledkom bude zjemnenie onoho ťažkého charakteru na úroveň, ktorá bude pre ľudí prijateľná. V praxi sú finálne produkty zložené z mnohých rôznych rumov napríklad rôznej doby zrenia alebo aj pôvodom z rôznych destilériek. Výsledkom by mal byť produkt konzistentnej kvality, ktorý bude chutiť širšiemu spektru zákazníkov. Prípadne bude niečím zaujímavý, odlišný od ostatných rumov na trhu.

U rumov sa často môžeme stretnúť aj s pojmom Solera. Ide o typ zrenia rumov v sudoch a ich kontinuálneho blendovania. Pomenovanie Sistema Solera je odvodené od španielskeho „suelo“ = krajina, pôda. Preto sa ako Solera označuje posledný/najnižší rad. Z posledného radu sudov sa odčerpáva časť obsahu na fľašovanie a dopĺňa sa z vyššie postaveného radu mladším destilátom. Posledný rad sudov sa nikdy celý nevyčerpá a preto je z dlhodobého hľadiska zaistená kontinuálna chuť výsledného produktu.

Master Blender a jeho práca

Ak začína master blender miešať nový blend, zameria sa na vône jednotlivých vzoriek. Poskladá si ich podľa ich profilu a podľa toho, ako sa navzájom dopĺňajú. Na vytvorenie bázy používajú najviac intenzívnu arómu ovocia, sušeného ovocia a kvetov. Harmónia sa môže snažiť dosiahnuť pridaním sviežich, bylinných tónov či korenia. Posledný dotyk majster pridáva tými najťažšími vôňami dreva, kože alebo kávy. Rovnako ako výber jednotlivých rumov je dôležité aj ich použité množstvo v konečnom blende. Ten môže byť zložený z niekoľkých mála vzoriek, ale aj z niekoľkých desiatok.

Finálna časť blendingu

Akonáhle sú vhodné vzorky rumu vybrané a ich množstvo v blende je určené, môže sa prejsť k samotnému miešaniu. Niektoré destilérky preferujú miešať jednotlivé vzorky postupne a jednotlivo, niektoré naopak pristupujú k ich miešaniu naraz vo veľkej kadi. Nakoniec sa ešte nejaký čas nechávajú odpočívať, aby sa rozdielne typy rumov vzájomne prepojili. Tomuto procesu sa hovorí „marriage“.

Pokiaľ ihneď neprichádza fľašovanie, pálenica môže zmiešaný rum uložiť ešte na krátku dobu do použitých sudov (3-6 mesiacov). Použité sudy preto, aby sa zamedzilo ďalšiemu pôsobeniu dreva na už hotový blend a zmene chuťového profilu. Ďalej môže prebehnúť finálna filtrácia a posledným krokom je fľašovanie.

Ak je rum blendovaný zo zásob s rôznym vekom a na etikete deklaruje svoj vek, mal by byť správne označený svojou najmladšou zložkou.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.