Americká Whiskey | Bez obalu
Kto by nemiloval neodolateľné kúzlo americkej whiskey, ktorá zaručuje kvalitné pitie, omamnú arómu a chuť. Jej typickú dymovo drevitú chuť si obľúbil nejeden fanúšik skvelého alkoholu. Niet divu, že práve americká whiskwy patrí medzi najobľúbenejšie a známe značky ako Jack Daniel's, Jim Beam a Four Roses dokážu lahodiť aj veľmi náročným jazýčkom.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
História americkej whiskey siaha do doby, keď prví kolonizátori dobyli Nový svet. V Spojených štátoch vždy vyrábali whiskey po svojom, bez ohľadu na už zavedené írske či škótske tradície a vďaka tomu vykazuje určité odlišnosti pri výrobe.
Pravidlá výroby
Aby americká whiskey mohla byť americkou, musí splniť niekoľko pravidiel. Definujú ich priamo americké zákony. Jedným z pravidiel je napríklad nutnosť výroby na území USA. Najčastejšie sa vyrába z kukurice alebo raže, zreje v drevených sudoch z amerického duba, ktoré musia byť nové a smú sa použiť iba raz. Vďaka týmto sudom má americká whisky typickú dymovo drevitú chuť.
Základný destilát sa vypaľuje na maximálne 80 % alkoholu, do suda sa stáča s maximálnou hodnotou 62,5 % a fľašuje sa minimálne o sile 40 %.
Zrenie väčšinou býva dlhšie ako zákonom stanovené 2 roky. Napríklad Jack Daniel's a Jim Beam zrejú viac ako 4 roky.
Pri výrobe nie je povolené okrem obilia, kvasníc, vody a prírodného karamelu použitie žiadnych ďalších prímesí. Pokiaľ je pridaný med či iné ochucujúce ingrediencie, nemožno už hovoriť o whiskey.
Najznámejšie druhy americkej whisky
Bourbon – aby mohla byť whiskey označená za bourbon, musí obsahovať aspoň 51 % kukurice (zvyšok býva raž alebo pšenica), musí byť vyrobená na území USA a zároveň zrieť v nových dubových sudoch, ktoré sú zvnútra opálené. Meno je odvodené od Bourbon City, okresu v štáte Kentucky, kde sa táto whisky vyrába od 18. storočia. Asi najznámejším bourbonom u nás je značka Jim Beam.
Tennessee whiskey - ide o straight bourbon whiskey (výraz straight znamená, že je doba zrenia dlhšia ako 2 roky), ktorá sa vyrába výhradne na území štátu Tennessee. Od bourbonu sa odlišuje finálna výrobná fáza. Pred naplnením sudov sa filtruje cez vrstvu dreveného uhlia z javora. Najznámejší Tennessee whisky na svete je Jack Daniel's.
Ako piť správne whiskey
Kvalitné whiskey by bola škoda piť zlým spôsobom. Veľa ľudí sa domnieva, že sa pije s ľadom ako ostatné nápoje. Opak je pravdou. Chutí najlepšie, ak má izbovú teplotu. Ľad totiž otupuje jej jemnú chuť.
Pokiaľ je pre vás samotná whisky veľmi ostrá, nerieďte ju sódou, ale radšej kohútikovou vodou odstátou na izbovú teplotu.
Správny pohár na degustovanie máva nožičku a je z tenkého skla, navrchu sa pohár trošku zužuje. Pre bežné popíjanie je možné použiť aj nízky pohár s masívnym dnom, ktorý určite dobre poznáte, pod názvom whiskovka.
Z whiskey sa dajú pripraviť aj výborné koktaily. Vyskúšajte napríklad koktail Honey Punch z Jack Daniel's Honey, malinovky (sour mix), jablčného a brusnicového džúsu a navrchu ozdobeného koktailovou čerešňou. Alebo siahnite po tradičnej ražnej whiskey a namiešajte si legendárny Manhattan.